Tavaszi hírnökök

Szürke gémek fészkelnek Győrben

Fotó: Beledi Márta
Győr+
2020.03.10. 06:22

Egyik leggyakoribb fészkelő madarunk, a szürke gém is érzi a tavasz közeledtét. Fotóinkon látható két példány Győrt választotta fészekrakásra.

Legelterjedtebb gémfélénk, amely jól alkalmazkodik akár az emberi környezethez is. Leggyakoribb a nagy folyók mentén, költési idő után azonban minden vizes élőhelyen előfordul, sokszor még szántókon és gyepeken is megfigyelhető.

Fotó: Beledi Márta

A párok jelentős része nagy, vegyes gémtelepeken költ, melyek jórészt védett területeken találhatók vagy ismertek a természetvédelmi szakemberek előtt. Az állomány jelentős része ősszel elvonul, sok példány eljut a Szaharán túlra is. Egyre nagyobb arányban kísérlik meg az áttelelést is.

Fotó: Beledi Márta

3-6 tojásából a fiókák 24-25 nap alatt kelnek ki. A szülők közösen gondozzák őket, 7-8 hét múlva pedig elhagyják a fészket. Változatos táplálékbázisában a halak dominálnak, melyeket türelmes lesben állás során ejt el. Rákokat, kétéltűeket, rovarokat, kisebb madarakat is zsákmányol. Mezőgazdasági területekre is kijár, ahol mezei pockokra és más rágcsálókra vadászik.

MME

Kapcsolódó témák: #környezetvédelem | #MME | #természet |