Városunkban játszanak a "víg" fiúk

Szuperprodukcióval indul az ősz Győrben

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó/Kasza Fruzsina
2023.08.22. 17:45

Saját intézményének falait átlépve Győrbe érkezik a Vígszínház sikerprodukciója A Pál utcai fiúk. A Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián által készített zenés játék teljes színpadi változatát szeptember 1-jén, az Audi Arénában láthatja a nagyközönség. Az eddig több mint 400 előadást megélt alkotást, a támogatóknak köszönhetően közel 500 fiatal ingyen tekintheti meg.

Az első becsengetéssel nagyjából egy időben kinyílik a grund az arénában, Molnár Ferenc regénye a Vígszínház művészeinek tolmácsolásban Budapest után elsőként Győrben elevenedik meg. Az eseményről szóló sajtótájékoztatót kedden tartották a szervezők. Takács András a City Music Produkciós Iroda ügyvezetője úgy fogalmazott, a felek ragaszkodtak ahhoz, hogy a győriek olyan élményben részesülhessenek, mintha a Vígszínházban néznék meg a musicalt.

„Nem fog senki csalódni, ez garantáljuk. Fontos volt, hogy külön megszólítsuk a gyermekeket, hiszen a mű kötelező olvasmány. Ennek apropójából egyeztetve a helyi iskolai intézmények vezetőivel, valamint számos osztályfőnökkel indítottunk egy videópályázatot, melyben a gyerekek 60 másodpercben mutathatták be, hogy mit jelent számukra A Pál utcai fiúk. Rengeteg pályamunka érkezett, a támogatóinknak köszönhetően pedig szinte az összes résztvevő, közel 500 fiatal ingyen tekintheti meg az előadást” – árulta el Takács András. Hozzátette, a pályázatot egy szakmai zsűri felügyelte, Pikali Gerda, Fesztbaum Béla, és Knézy Jenő személyében.

Kedden a pályázati felhívás különdíjasát is köszöntötték, a Gyárvárosi Általános Iskola 5/A osztályos tanulóját Molnár Nórát ajándékozták meg, elismerve tehetségét.

A társadalmi felelősségvállalás fontos üzenete az akciónak, hiszen több vállalat fogott össze a jó ügy érdekében. Így az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., az FK System Építő Kft. az OTP Bank Nyrt. Győri Igazgatósága és a Vatam Hungária Kft. is a támogatja a fiatalok szórakozását. A támogatók ügyvezetői és képviselői kivétel nélkül azt hangsúlyozták: mindig is fontos volt számukra, hogy egy nemes kezdeményezést, a gyermekjólétet, nehéz sorsúakat vagy akár sportegyesületeket patronáljanak.

A szuperprodukció Rácz tanár úrja is részt vett a győri sajtótájékoztatón. „Az első szó a köszöneté, köszönjük a meghívást, boldogan és izgatottan készülünk Győrbe. A Pál utcai fiúk a Vígszínházban picit több mint egy sikeres előadás. Az sem lenne kevés ha az lenne. De ez a darab, a bemutatása óta egy nagyon fontos üggyé vált. A színház és a mindenkori közönség közös ügyévé, ahol generációk élhetik át együtt azt a közös csodát, amit Molnár Ferenc regénye és a belőle készült színpadi mű ad és jelent. Egy veszteség élménnyel zárul a produkció hiszen elveszítjük a főhősünket. De ami tovább él bennünk, a grund, mindenkinek a grundja, amiért érdemes küzdeni” – mesélte Fesztbaum Béla, majd mindenkit arra biztatott, hogy szeptember elsején élje át a különleges katarzist az Audi Aréna Győrben.

„Szerdán 10 órakor megkezdjük a felújító próbát, újra jelmezt öltünk és beénekelünk, hogy tényleg azt az élményt tudjuk nyújtani, amit a Vígszínház falai között” – zárta a színész.

Tv-s szerkesztő: Németh Boglárka