Hirdetés
Amit a szúnyoggyérítésről tudni érdemes

Szúnyogkérdés – Szúnyogválasz

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.08.16. 10:30

A szúnyoggyérítésben új helyzetet teremtett egy jogszabályi változás, ezért Győrben is változott a technológia. Dr. Dézsi Csaba András polgármester a Győr+Rádióban jelentette be, hogy a lakosság kérdéseire Facebook-oldalán válaszol a téma felelőse.

Hirdetés

Lapunkban is többször foglalkoztunk már azzal az uniós szabályozással, amely az idei évtől nem teszi lehetővé a légi kémiai szúnyoggyérítést. Bár a közelmúltban a katasztrófavédelem ideiglenesen kapott rá engedélyt, azt bizonyos helyzetekben (például nagyon magas csípésszám, fertőző szúnyogok, máshogy teljesen elérhetetlen területek) alkalmazzák. Jelenleg a repülő rovarokat pusztító földi kémiai gyérítésre, valamint a lárvaállapotból a szúnyogok kifejlődését megakadályozó biológiai gyérítésre van lehetőség. A megváltozott helyzetben értelemszerűen a lakosságnak is több a kérdése, ennek nyitott új felületet a polgármester, amikor közölte, Facebook-oldalán rendszeresen jelennek meg majd a gyérítéssel kapcsolatos posztok, és a felmerülő kérdéseket Pintér Szabolcs, a Győr-Szol Zrt. városüzemeltetési ügyintézője válaszolja meg. A szúnyogos kérdezz-felelek a napokban már el is indult.

Megkeresésünkre Pintér Szabolcs elmondta, ez évtől számukra is egy új korszak kezdődött, amelynek fő célja, hogy a kémiai kezelések irányából egyre inkább a biológiai gyérítésre helyezzék a hangsúlyt. Ez egyrészt környezetkímélőbb megoldás, másrészt pedig a külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy ez a hatékony védekezés útja. Ahhoz azonban, hogy a biológiai gyérítés valóban megfelelően hatékony legyen, három év folyamatos és szisztematikus munkára van szükség. A városüzemeltetés kollégája elmondta, a földi kezeléseket jelenleg két-két melegködös (füsttel történő) és ULV-technológiával (finompermettel) működő géppel végzik, a biológiai kezelések pedig közel 200 kezelési pontról történnek a vizes, vizenyős élőhelyeken. Itt egyre inkább a szer precíziós kijuttatása a cél. A Győr-Szol Zrt. munkatársai a gyérítési helyszíneket, időpontokat több szempont alapján határozzák meg. Fontos a csípésvizsgálatok eredménye, amelyet úgy végeznek, hogy a város szakmai alapokon kijelölt pontjain ténylegesen számolják az adott idő alatt „elszenvedett” csípéseket. Emellett a gázmester javaslata és a lakossági észrevételek is meghatározóak.

Hirdetés
Fotó: O. Jakócs Péter

A győri szúnyoghelyzettel kapcsolatban Pintér Szabolcs hangsúlyozta, a csípésvizsgálatok óránként 12-24, a legterheltebb időszakban 36 csípést mutatnak, de vannak az országnak olyan területei, ahol ez az arány a több százat is elérheti. Egy esti grillparti alkalmával persze örülnénk, ha egyetlen szúnyog sem legyeskedne körülöttünk, de a nulla érték elérése nem kívánatos, hiszen a szúnyogok sok hasznos állat táplálékául is szolgálnak. Az önkormányzat az idén indította útjára a Városi Fecskevédelmi Programot, amely a fecskék újbóli elszaporodását segíti. Tudni kell, hogy a fecskék egy nyári szezon alatt egy kilogramm szúnyogot fogyasztanak el, ahogy a denevérek számára is kiemelten fontos élelemforrás az apró vérszívó.

Szabolcsot az eddigi lakossági észrevételekről is kérdeztük. Mint mondta, visszatérő kérdés, hogy miért lehet az, hogy míg egy utca szúnyogmentes, a másikban csapkodnunk kell magunkat. Ennek oka például egy még fel nem kutatott mikrotenyészet, apró árok, fű alatt pangó víz, ahol zavartalanul fejlődnek a szúnyogok. A másik gyakori probléma a magánkertekben vízgyűjtőkben, edényekben, kannákban hagyott víz. „Ezek megszüntetésében nagyon számítunk a lakosság segítségére, hiszen a saját kertjükben ezt csak ők tudják leüríteni” – hangsúlyozta. Szintén gyakran felmerül, hogy ha a kezelést végző autó a szomszéd utcában járt, hozzánk miért nem fordult be? Az autó szintén meghatározott program szerint halad, és vannak utcák, amelyek kezelése a közeli útról is megtehető. Fontos tudni azt is, hogy a gyérítést csak megfelelő időjárási körülmények között tudják elvégezni, például esőben, szélben, illetve 15 foknál alacsonyabb hőmérséklet esetén nem lehetséges. Ezért is jelölnek ki pótnapokat a kezelésre.

Pintér Szabolcs szisztematikus munkát ígér annak érdekében, hogy az új helyzetben se kelljen menekülni a szúnyogok elől, ám felhívja a figyelmet, hogy környezetünk védelme érdekében az egyensúly megtalálása a cél. Ehhez kéri a lakosság megértését és tevékeny együttműködését. „Ami a Facebookot illeti, nem futamodunk meg a „csípős” kérdések elől, de kérjük, hogy értelmes, konstruktív párbeszédet folytassunk” – tette hozzá végül.

Szerdán azonban felszállt a repülő.

A Győr-Szol Zrt. légi biológiai beavatkozással folytatta a szúnyoggyérítési munkákat. A folyóvizek közelmúltban lezajlott áradása és a nagy meleg kedvező körülményeket teremtett a szúnyoglárvák elszaporodásának, ezért szükségessé vált a földi eszközökkel hatékonyan el nem érhető területeken a repülőgépes biológiai szúnyoggyérítés. A légi beavatkozás mellett a város érintett területein földi biológiai szúnyoggyérítést is végeztek.

Fotó: Marcali Gábor

A szúnyoglárvák kifejlődésének megakadályozása érdekében szerdán a reggeli órákban repülőgépről juttattak el biológiai gyérítésre alkalmas, baktérium alapú készítményt a szúnyogok élőhelyeire, elsősorban a vízpartokra, bokros, fás részekre, melyeket szakértők bevonásával potenciális tenyészőhelyként határoztak meg. A légi beavatkozás során mintegy 170 hektáron irtották a szúnyoglárvákat.

A légi beavatkozás mellett földi biológiai gyérítés is történt szerdán, a földről elérhető vizes élőhelyeken közel 180 hektáron dolgoztak az erre alkalmas berendezések. A földi beavatkozás előnye, hogy közvetlenül a vízbe jut környezetbarát szer, és a kezelést igénylő terület precízen körülhatárolható.

A biológiai gyérítés során egy speciális, baktérium alapú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez az eljárás a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre nem alkalmas, csak kikelésük akadályozható, illetve a későbbiekben az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával.

Kapcsolódó témák: #Győr-Szol Zrt. | #szúnyogirtás |
likeold
a fb oldalunkat