Hirdetés
Állatkert

Sztár a rácsok mögött

Fotó: O. Jakócs Péter
Garamvölgyi Imre
2021.06.13. 13:19

Nem! Ez nem egy celeb bűnbe eséséről szóló történet lesz, viszont a cím minden szava igaz, hisz valódi híresség került a győri állatkert rácsai mögé. Bou-Bou már születése óta a figyelem középpontjában áll.

Hirdetés

Június második napján lépett először a Xantus János Állatkert kifutójának homokjára a 15 éves elefántbika, Bou-Bou. Első jutalomfalatját, egy igazi magyar almaszeletet magától a város polgármesterétől, dr. Dézsi Csaba Andrástól vehette el. Bizonytalanul, óvatosan hagyta el a fém szállítókonténerét, ismerkedett a még idegen környezetével. A bizonytalanság azonban nem sajátja Bou-Bou-nak, hisz Franciaországban megszokhatta már a népszerűséget. Több ezren követik a YouTube-on, tévéstábok kísérték minden lépését, játékok ezreit adták el a nevével, sőt egy népszerűsítő kampány sztárja is volt.

A győri állatkert új elefántja 2006. március 23-án látta meg a napvilágot a németországi Hodenhagen Serengeti Szafari Parkban. Anyja a park 1986-ban született, Veri nevű afrikai elefántja, apja pedig a Tonga nevű cirkuszi elefántbika volt, akinek Bou-Bou volt az első utódja. A kis elefántbébi 110 kilóval és 95 centivel jött a világra, neve pedig szuahéli nyelven Kis Elefántot jelent.

Hirdetés

Egyéves születésnapjára már 385 kilós volt, magassága pedig meghaladta az egy méter húsz centit. Bou-Bounak 2009. december 27-én született egy húga is, Nelly, aki mai napig a németországi parkban él, a kis bikának azonban mennie kellett. Ebben is a magyaroknak van a keze, hisz 2012 márciusában pont a nyíregyházi állatkertből érkezett egy hím elefánt Hodenhagenbe, Bou-Bou pedig költözhetett. Franciaországba került, a legendás Le Mans-i autóversenypálya közelébe, a La Flèche-i állatkertbe. Szinte azonnal sztár lett.

A lábmosásáról készített mini dokumentumfilmet közel 700 ezren nézték meg, sztárpályájának csúcsát azonban még a 2008-as osztrák és svájci közös rendezésű EB népszerűsítési kampányában elérte, ahol a játékos kamasz elefánt focistaként és futballrajongóként is bemutatkozhatott. Franciaországban minden lépését tévéstáb és fotósok kísérték. Neve valódi brandként is megjelent. Több mint 390 euróért akár Bou-Bou gurulós fotelt is vásárolhatnak a gallok a gyerekeiknek, de kapható arcképes póló, plüssjáték és még számtalan csecsebecse.

Idén nyáron azonban Bou-Bou-nak ismét utaznia kellett, ezúttal legnagyobb örömünkre Győrbe. Itt nagyobb, elefánthoz méltó helyen élheti sztárélete további napjait, és talán reménykedhetünk abban is, hogy városunkban is legalább akkora szeretet övezi majd a kis elefántbikát, mint Európa nyugati részén. És ha a hírharangok nem kondultak nagyon félre, hamarosan társa is érkezik a vadonatúj győri kifutóba…

Képgalériánk Bou-Bou érkezéséről:

Fotó: O. Jakócs Péter

Kapcsolódó témák: #Xantus János Állatkert |
likeold
a fb oldalunkat