Gyermekpszichológia

Szörnyek márpedig léteznek

Fotó: O. Jakócs Péter
Szigethy Teodóra
2021.03.08. 09:11

Hogy hol? A gyermeki képzelet országában. Van rá bizonyíték? Látták gyermek lelki szemek. De nem kell aggódni, előbb-utóbb kihalnak. Hogyan segíthetünk a kicsiknek, hogy ne rettegjenek a mindenhonnan előbukkanó szörnyektől és szellemektől, Udvardi-Vörös Zsófia pszichológus adott tanácsot.

Az ötéves Dávid azt mondja, fél a szellemektől és a szörnyektől. Ezek a fura lények legtöbbször a mosógépből másznak elő, s hiába zárjuk a gép vagy a fürdőszoba ajtaját, akkor a kulcslyukon vagy az ajtó alatt másznak elő. Jönnek sötétben, világosban. Ha éjjel megébred, takaróját fejére takarva botorkál szüleihez, nappal pedig csak kísérettel mászkál a házban.

No de honnan születnek a szörnyek, szellemek és mumusok? Udvardi-Vörös Zsófia Selma Fraiberget idézte: „Nem nőhet fel úgy egy gyermek, hogy sohase szorongjon.” A pszichológus kifejtette, a félelem autentikus érzéseink közé tartozik, éppúgy, mint a düh, öröm, bánat; természetes, hogy jelen van az életünkben. Ami lényeges, az inkább ennek a félelemnek a mértéke – mutatott rá a szakember. Kifejtette, a szörnyektől, a mumustól való félelem általában egy mélyebb szorongásból jön létre, hiszen egy kisgyerek nem tudja megfogalmazni azt, hogy „anya, apa nagyon félek attól, hogy elveszítelek titeket, vagy messze kerülök tőletek.” Ezt a szeparációs félelmét áthelyezi másra, mumusra, szörnyre vagy a szomszéd ugatós kutyára.

Udvardi-Vörös Zsófia rámutatott, minden életkorokban más kelt szorongást, félelmet. Egy újszülött számára, aki születéséig csak édesanyja pocakjából ismerte a külvilág ingereit, bármi okozhat félelmet, ijedtséget. Egy csecsemőnek a felgyorsult világból eredő, rengeteg ingert fokozatosan kell feldolgoznia. Nyolc hónapos korban megjelenik az idegenfélelem, szeparációs szorongás, majd 18-24 hónapos korban az anyai szeretet elvesztésének félelme. Kétévesen jelennek meg jellemzően az alváshoz kötődő félelmek, hiszen míg alszunk, „elveszítjük” a szüleinket. Jellemzően ekkor kezdenek megjelenni a mumusok, szörnyek. Óvodáskorban megjelenhet egyfajta szociális szorongás, majd az iskolába lépve a teljesítménnyel összefüggő szorongások.

A félelem a gyermek fejlődésének természetes része, akkor jelent problémát, ha elhatalmasodik, kezelhetetlenné válik, szenvedést okoz a család számára, az irányítja annak működését vagy egy későbbi életkorban újraéled. Ilyenkor érdemes szakembert felkeresni.

Ideális esetben a félelmeket idővel megtanuljuk kezelni, megküzdeni velük. Lényeges elem a szülő megtartó szerepe, a helyes tükrözés, mentalizáció, ami azt jelenti, hogy a szülő a gyermek érzelmeit értelmezve, azokat megszelídítve közvetíti, tükrözi vissza – hangsúlyozta a pszichológus. Azt ajánlotta, a szülő ne keresse a mumust, hiszen ezáltal a gyermek számára bizonyítottá válik a létezése. Ilyenkor fontosabb, hogy biztonságot adjunk a gyermekünknek és biztosítsuk őt arról, hogy mindig vigyázni fogunk rá és mindentől megvédjük őt. Nagyobb gyerekeknek a mesék világa segíthet abban, hogy megértsék, az ellenségek mellett mindig lesznek hősök és segítők, akik visszaállítják a világ egyensúlyát és rendet teremtenek.

Kapcsolódó témák: #család | #gyerekek | #pszichológia |