Hirdetés
Életre szóló döntés

Szívekben születő család

Illusztráció: Shutterstock.com
Nagy Dóra
2020.07.18. 17:05

Az örökbefogadás nagyon sok érzelemmel járó folyamat, amiben családdá válik egy gyermek és az őt örökbe fogadó szülők. A gyerekek számára ez hihetetlenül nagy dolog, hiszen tartozhatnak valahová, sorsuk véglegesen rendeződhet.

Hirdetés

„Határtalan szeretet, végtelen boldogság, örök szerelem” – így jelentette be Balsai Móni színésznő közösségi oldalán anyává válásának hírét. A győri kötődésű művésznő (2001-től játszott a Győri Nemzeti Színház társulatában, egyebek mellett a Portugál Masniját alakította, a szerepben 2015-ben Fridrik Noémi váltotta) családjába nyílt örökbefogadással érkezett újszülött gyermeke. Annyit meséltek lapunknak magukról, hogy sokat vártak erre a hihetetlen boldogságra, s most meghitt, összecsiszolódó napjaikat élik.

Életre szóló döntés

Egy vér szerinti szülő dönthet úgy, hogy lemond gyermekéről, hozzájárul az örökbefogadáshoz titkosan vagy nyíltan. De a gyermeket a gyámhivatal is nyilváníthatja örökbe fogadhatónak (ez a gyakoribb). Erre akkor kerül sor, ha a szülő önhibájából nem tart kapcsolatot a gyermekkel és életvitelén, körülményein – ami miatt a kicsit kiemelték a családból – nem változtat. Akkor is örökbe fogadhatóvá válik a gyermek, ha a szülője fél éven át (a változtatások érvénybe lépésétől, azaz 2020 szeptemberétől három hónapon át) nem tart semmilyen kapcsolatot a gyermekkel, vagy ha elköltözött úgy, hogy felkutatása nem jár eredménnyel. A szülői felügyeleti jogot a bíróság szünteti meg – ezt már a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat örökbefogadási tanácsadója, Inotai Márta mondta lapunknak.

Egymásra várva

A megyében jelenleg körülbelül 90 alkalmassági határozattal rendelkező szülő vár örökbefogadásra, és nagyjából 55 alkalmasság van folyamatban. A jelentkezők száma egyre magasabb, egyre több szándéknyilatkozat érkezik – összesítette Inotai Márta.

És hogy hány gyermek vár örökbe fogadó szülőre? A tavaly év végi adatok alapján a megyében 57 örökbe adható gyermek volt, közülük 11-en 3 év alattiak (ebből 2 fogyatékkal élő vagy tartós beteg), 23 a 3–10 év közötti (ebből 10 a fogyatékkal élő, tartós beteg) és 23 a 10 év feletti (ebből 13 sérült vagy tartós beteg). Jellemzően a három év alatti gyermekek száma a legalacsonyabb, hiszen örökbefogadásukra nagyobb a szülők részéről a fogadókészség – tette hozzá Inotai Márta. Kifejtette azt is, a megyében 3-4 év a várakozási idő, annak függvényében, hogy az örökbe fogadó szülőknek milyen „elvárásai” vannak a gyermekkel szemben.

Mi történik a hosszú idő alatt a várakozáson kívül? A tanácsadó elmondta, ahhoz, hogy valaki örökbe fogadhasson, a jelentkezése után meg kell állapítani az arra való alkalmasságát. Először egy általános tájékoztató beszélgetésen vesznek részt a leendő szülők. Ezt követi egy pszichológiai vizsgálat, ahol már mélyebb, komolyabb kérdéseket beszélnek át, s megvizsgálják, megfelelő körülményeket tud-e biztosítani egy egyébként is hátrányos helyzetből induló gyermeknek. Ezenkívül szükséges egy környezettanulmány, valamint az örökbe fogadni szándékozók egészségi állapotával kapcsolatban a háziorvosi igazolás is.

Már 2003 óta az alkalmassághoz tartozott a folyamat végén egy felkészítő tanfolyam kötelező jelleggel. A kormányrendelet hatályba lépésétől ez már csak választható és ingyenes.

Egymásra találva

Amennyiben egy gyermek örökbe adhatóvá válik, a szakszolgálat kompetenciája minden tényezőt szem előtt tartva dönteni, hogy a gyermek számára ki a legmegfelelőbb szülő a várakozók közül.

A döntést követően a leendő szülőknek mesélnek a gyermekről, akik majd a személyes találkozás után nyilatkoznak, hogy szeretnék-e őt örökbe fogadni. Amennyiben igen, kezdetét veszi a barátkozás, majd a gyermek egy hónapra a családba költözhet. A szakemberek figyelemmel kísérik a folyamatot, s ha az eredményes, engedélyezi a gyámhivatal az örökbefogadást. Létrejön az egész életre szóló kötelék a szülők és a gyermek között.

A szakemberek még másfél évig utánkövetik a családot, ha szükséges, további tanácsokkal látják el a tagokat, segíthetik – különösen nagyobb életkorú gyermekeknél – a beilleszkedés kiteljesedését, a kötődés megerősítését, vagy akár a szülővé válás folyamatát.

Feldolgozni a múltat

A felkészítő tanfolyamon beszélik át a szakemberek a szülőkkel azokat a kérdéseket, esetlegesen felmerülő problémákat, amik a hagyományos családokban nem fordulnak elő.

Illusztráció: shutterstock.com

A tanfolyam kerül ki szeptembertől az alkalmasság kötelező feltételei közül. A minisztériumnál úgy nyilatkoztak, bíznak az örökbe fogadni szándékozókban, hogy felelősséggel döntenek, részt vesznek-e ezen.

Inotai Márta elmondta, a tanfolyamon beszélnek az örökbe fogadó szülőkkel arról, hogy a gyermekek honnan, milyen lehetséges hátrányokkal érkeznek a családokba, milyen nehézségeik vannak, milyen veszteségeket éltek már meg és ezek feldolgozására milyen lehetőségek, technikák léteznek, miben és hogyan tudnak ezeken segíteni. A tanácsadó hangsúlyozta, fontos és alapvető kérdés az, hogy a gyermek legyen tisztában örökbefogadottságával, érezze, hogy erről nyíltan, tabuk nélkül lehet beszélni. A szülők szintén a képzésen beszélhetik át ennek a lehetséges megoldásait. Lényeges, hogy az örökbe fogadó szülők is önismereti munkát végezzenek, legyenek tisztában saját veszteségeikkel, hogy azok feldolgozásában ők hol állnak. Gondolják végig, hogy milyen szűkebb és tágabb környezetbe szeretnék beilleszteni a gyermeket és még a gyermek érkezése előtt készítsék fel a rokonokat, ismerősöket a befogadásra, az elfogadásra.

A felkészítő tanfolyam baráti kapcsolatokat hozhat létre, olyan közösségeket, amiben támaszai lehetnek egymásnak az örökbe fogadó szülők, majd később az örökbe fogadott gyermekek is – mutatott rá Inotai Márta.

Úton

Eszternek sosem volt idegen az örökbefogadás gondolata. Első gyermeke után egészségügyi probléma miatt nem szülhetett többet. Tudta, ha gyermeket szeretnének, csak az örökbefogadás jöhet szóba. Jelentkeztek a szakszolgálatnál titkos örökbefogadásra, aztán az élet úgy hozta, hogy nyílt mellett döntöttek. Így aztán másfél év után karjukban tarthatták újszülött fiúkat. Eszter gyermeke szülőjét a várandósság negyedik hónapjában ismerte meg, s a vizsgálatokra is kísérhette. Amikor a baba világra jött, már Eszter kezébe adták és férjével együtt örülhettek. „Csak az utolsó hónapban vásároltunk, mert mindig mondtam a hölgynek, hogy bármikor meggondolhatja magát, semmi gond nem lesz. Erre aztán nem került sor” – mesélte az anyuka.

Eszter hangsúlyozta a felkészítő tanfolyam fontosságát. „Sokan úgy gondolják, ez a tanfolyam a gyermeknevelésről szól. Az örökbefogadással kapcsolatos hozzászólásokban is gyakran írják: bárki szülhet, minek egy ilyen tanfolyam? Hát azért, mert ez nem arról szól. Rengeteg könyvet, cikket olvastam a témában, de amit a négy napon tanultam, semmilyen tanulmány nem tudta volna megadni.

Eszter rámutatott, mankókat kaptak, módszereket tanultak, hogyan kezeljék a váratlan helyzeteket, például ha a gyereket azért piszkálják társai, mert örökbe fogadott. Kívülállónak talán az egyik legnehezebbnek tűnő időszak, amikor a gyermek elkezd érdeklődni a vér szerinti szülei iránt. Mert mindenhol eljön ez a pillanat, s erre jól fel lehet készülni. A tanfolyamon ezt is megtanítják. Eszter optimista embernek vallja magát, azt mondja: „ha a fiam megismeri vér szerinti szülőjét, örülni fogok, hogy lesz még egy ember, aki szereti őt. Ha nem olyan jól alakul a helyzet, a gyermekem akkor is tudni fogja, hogy mi mindig itt leszünk neki.

Kapcsolódó témák: #Pöttyös Klub |
Hirdetés