Hirdetés
GyőrPlusz Konyha

Szilvás lepény

Fotó: Szarka Zsófia
Szarka Zsófia
2020.08.14. 17:55

Klasszikus, szezonális és ropogós. A lepények tésztáját sokkal egyszerűbb teljes kiőrlésű lisztekkel elkészíteni, ami ráadásul egészséges is.

Hirdetés

Nem csak a vasárnapok rendelkezhetnek saját menüvel, hanem a szombatok és a hétköznapok is. Tipikus szombati ételsor felénk egy sűrű paradicsomleves krumplis tésztával, rántott karfiol, bableves palacsintával vagy tejes krumplileves lepényekkel. A lepények amellett, hogy tejfölösek, szalonnások, általában szezonálisak. Indulnak a cseresznyével, folytatódik a sárgabarackkal, ringlóval és a szilvával. Ennek variációi még a mákos-meggyes, a mákos-almás és a kapros túrós a friss kaportermés miatt. A trükk csupán annyi, hogy sok-sok cukrot, vaníliás cukrot és fahéjat szórunk rá, ami sülés közben a gyümölcs levével gyönyörű, ragacsos szaftot képez. A szélek cukrosan ropogósak, mint egy kürtős kalács, a gyümölcsök alatt pedig felpuhult, krémes korongok maradnak. Ez az az illat és íz, amit nem lehet összekeverni semmivel sem, ezek a lepények.

Bevásárlólista (nagy tepsihez):

Hirdetés
  • 300 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g fehér liszt
  • fél kk só
  • 1 ek cukor
  • 100 ml olaj
  • 1 db tojás
  • 20 g friss élesztő
  • 150 ml tej
  • víz
  • Tetejére:
  • 300 g szilva
  • 150 g kristálycukor
  • 2 kk őrölt fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Az élesztőt a dagasztótálban elkeverem 1 kiskanál cukorral, majd hozzáöntöm a langyos tejet és 100 ml vizet. Amennyiben a víz egy kicsit melegebb, a tejet nem kell langyosítani. Hozzáadom a liszteket, a tojást és kidagasztom, ha túl sok a liszt, akkor folyamatosan, apránként adagolom hozzá a vizet. Ne vigyük túlzásba, amint nincsenek lisztszemek és ragacsos tésztát kaptunk, elég a folyadékból, ne legyen folyós a tészta. A teljes kiőrlésű vagy rozsos tésztákat nem kell túlságosan kidolgozni, ezért amint összeállt, két részletben adhatjuk is hozzá az olajat. Ezek után már gyerekjáték a dagasztás. Teljesen beledolgozom az olajat, majd letakarva kelesztem 1 órán keresztül.

Fotó: Szarka Zsófia

Kiveszem a tálból, újra átgyúrom és lisztezett felületen kinyújtom egy sodrófa segítségével. A kinyújtott lapot újra enyhén meglisztezem, majd óvatosan feltekerem a sodrófára és így teszem rá a sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután jöhetnek a felezett szilvák lefelé rakva és sorba. Alaposan megszórom kristály- vagy barnacukorral és sok fahéjjal. Előmelegített, alul-felül sütésen, 190 fokon 35 perc alatt megsütöm.

Tipp: A nagy mennyiségű cukor helyettesíthető eritrittel és vaníliaőrleménnyel.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha | #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat