Hirdetés
Győr+ Konyha

Szilva savanyúság

Fotó: Győr+
Szarka Zsófi
2020.08.03. 22:43

Mit csináljunk a kissé zöldes, savanykás ringlószilvával? Tökéletes savanyúság lesz belőle, megtöltve fokhagymával, borral felfőzve, egyszerűen!

Hirdetés

Izgalmas befőttek születnek egy-egy gyümölcsben hiányosan termő idény alkalmával. Valójában nem különös dolgok ezek, hanem leleményesek. A korábbi receptgyűjteményekben a szilvát gyakran találjuk savanyúságként több más gyümölcssel együtt. Hiszen, ha kevésbé érett gyümölcsöt kapunk vagy találunk a saját fánkon és fel kell használnunk, akkor pont annyi cukrot tartalmaz, amitől isteni a egy savanyúság, de túlságosan kevés egy kompóthoz. Kár sok cukorral eltenni a lekvárt és a kompótokat, ahhoz inkább megfelelő gyümölcsöt érdemes keresni, pl. amikor túlérik a szilva, a barack. A ringlószilvát így, kicsit zölden, keményebben könnyű felhasználni, ezért döntöttem a savanyúság mellett, szerintem fenséges lesz.

Bevásárló lista (6 üveghez):

Hirdetés
  • 2,5 kg ringlószilva (tisztítottan, éretlenebb)

Főzőlé:

  • 6 dl vörösbor
  • 1 fej fokhagyma
  • 10 szem fekete bors
  • 10 szem szegfűszeg
  • 150 g cukor
  • 2 kk só
  • 200 ml borecet
  • 3 db babérlevél
  • 1,5 l víz

Elkészítés:

A szilvákat 3x átmosom langyos vízben. Kimagozom, többségét egyben hagyom, néhányat félbevágok. A fokhagymagerezdeket megpucolom, félbevágom és az egyben maradt szilvákba teszem (nem baj, ha kiesik majd az üvegben).

Az üvegeket elmosom a fedőivel együtt, majd a sütőbe, 15 percre, 150 fokra beteszem fertőtlenítés céljából.

A főzőlevet felforralom minden hozzávalójával, amikor felforrt, még 5 percig hagyom zubogni. Ezután lekapcsolom és ráöntöm a szilvákkal megtöltött üvegekbe. Nagyon fontos, hogy teljesen ellepje a szilvákat, ezért inkább kevesebbet tegyünk bele, mert púpos lesz. Tudjátok, az a kis púp/csúcs lesz olyan barna és kezdi a romlást, amit látsz a befőttnél, ha felnyitod. Úgyis „leveszed a tetejét”, tehát azt az egy szemet kár beletömködni az eltevésnél.

Miután az üvegek elkészültek, alaposan lezárom, majd egy tepsibe teszem, némi vízzel az aljára, és 120 fokon 45 percig dunsztolom. Egy nagy tepsibe általában 12 üveg fér be, ha csak 4-5 üveggel teszünk el, elég egy újságpapírral kibélelt, vízzel feltöltött nagy fazékba sorakoztatni az üvegeket, 15 percig forralni fedő alatt és készen is van a dunsztolás.

Tipp: A befőzést apránként is lehet végezni, ha egyszerre csak 1-1 kg gyümölcsöt teszünk el, így nem megy el a kedvünk tőle és mégis telik a kamránk, nem baj, ha nem a plafonig ér majd a sor a befőttekből.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha |
likeold
a fb oldalunkat