Szijjártó: Magyarország és az Audi együttműködése párját ritkító sikertörténet

MTI Fotó: Szijjártó Péter Hivatalos Facebook-oldala
2023.11.14. 14:41

Magyarország és az Audi együttműködése párját ritkító sikertörténet, a német autóipari vállalat fontos szerepet töltött be abban, hogy hazánk gazdasága az utóbbi évek válságaiból rendre megerősödve tudott kikerülni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, ahol kitüntette Alfons Dintnert, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnökét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető átadta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnökének a vállalat győri tevékenységének fejlesztése érdekében végzett munkája elismeréseként, továbbá a gazdaság és a felsőoktatás kapcsolatának elmélyítésében és a magyar-német gazdasági viszony erősítésében betöltött szerepe miatt is méltatta Alfons Dintnert.

Kiemelte, hogy az autógyártó nélkülözhetetlen szereplője volt a hazai gazdaság sikereinek, annak, hogy minden krízisből megerősödve tudott kikerülni az ország az elmúlt időszakban. Aláhúzta: a most zajló nagyberuházások és a körülöttük “kialakult vagy szított hangulattal kapcsolatban is” fontos tanulság, hogy mit gondoltak a győriek annak idején az Audi gyárépítéséről.

“Ha valaki köhögött egyet a városban, akkor a definíciószerű orvosi diagnózis az volt, hogy felverték a port az Audi építkezésén, példátlan környezetszennyezés következik, és nagyon közel van a világvége. Ma már így harminc év távlatából szerintem nincsen győri ember, aki ne lenne büszke arra, hogy a világ legnagyobb autóipari motorgyára éppen az ő városában tevékenykedik” – mondta. Majd kitért arra is, hogy a Győrben elektromos motorok gyártásába kezdő vállalat ahhoz is nagyban hozzájárult, hogy Magyarország a modern autóipari forradalom nyertesei közé tartozzon.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy az Audi tevékenysége fontos volt abból a szempontból is, hogy ma hazánk exportteljesítménye a 34. a világranglistán, és sorra dőltek meg a beruházási csúcsok is minden nehézség ellenére. Hangsúlyozta, hogy az autógyártó szerepe emellett a fenntartható növekedésben is jelentős, mivel ma Magyarország a világ azon húsz állama közé tartozik, amelyek károsanyag-kibocsátásuk csökkentésével párhuzamosan képesek a gazdasági teljesítményük növelésére.

“Az Audi azon beruházása, amelynek nyomán Európa legnagyobb, gyártetőn található napelemparkja jött létre Győrben, nélkülözhetetlen volt ezen címünk megtartásához” – mutatott rá. Illetve szavai szerint a cég a magyar gazdaság dimenzióváltásában is fontos szerepet játszik. A kormány először is arra koncentrál, hogy széles körű, termelésre alapuló ipari-gazdasági környezet jöjjön létre, amire építve a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatási és kutatási funkciók is meg tudnak jelenni – tudatta. Ennek kapcsán pedig közölte, hogy az Audi is erősíteni kezdte a szolgáltatási, illetve a kutatás-fejlesztési funkciókat a termelés bővítése után.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy 2022 minden válság és akadály ellenére hazánk legsikeresebb éve volt gazdaságilag, és ehhez az kellett, hogy néhány vállalat a valaha volt legjobb teljesítményét nyújtsa. Erre példaként hozta fel az Audit, amely rekordszámú autót gyártott Győrben, s ezzel komoly része volt a gazdasági eredményekben. Kiemelte, hogy a magyar gazdaságnak az autóipar jelenti a gerincoszlopát, és a szektor termelési értéke tavaly elérte a 10 ezer milliárd forintos álomhatárt.

Végül aláhúzta, hogy az Audi gyára nélkül Győr nem lehetne “a legszebb és legmodernebb reményekkel bíró város ma Magyarországon”, ráadásul itt a felsőoktatási struktúraváltás sikerének igazi bizonyítéka látható, ugyanis az autógyártó és az egyetem együttműködése bemutatta, hogy merre van a gazdaság fejlődésének iránya.

Fotó: MTI/Kovács Attila

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy munkásságommal kiérdemeltem a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Külön öröm, hogy az elismerést Szijjártó Péter miniszter úrtól vehettem át, aki kiemelten támogatja az Audi Hungaria fejlődését. Karrierem során mindig nagy motiváltsággal, tenni akarással vetettem bele magam az adott feladatba. Ezzel a lendülettel érkeztem Magyarországra is, és azóta is nap mint nap azért dolgozom, hogy vállalatunk sikerrel vegye a járműipari transzformáció kihívásait, munkatársainknak hosszú távú, biztos munkahelyeket kínáljunk, valamint partnereinkkel közösen gondoskodjunk a jövő generáció képzéséről és egy élhetőbb környezet megteremtéséről”, mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

Alfons Dintner 1987-ben kezdte meg szakmai pályafutását az AUDI AG-nál Ingolstadtban. Az Audi Hungariánál 2019. október 1. óta tölti be az igazgatóság elnöke pozícióját.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt