Hirdetés
Gyereknap

Széttáncolt cipellők, széttapsolt tenyerek

Fotó: Orosz Sándor
Ficsór Dávid
2021.05.30. 14:18

Egészen pontosan 209 nap után lépett újra színpadra nézők előtt a Vaskakas Bábszínház társulata. Nem is születhetett volna jobb forgatókönyv erre az alkalomra, hiszen gyermeknapon népesedett be ismét a kényszerszünet után először a nézőtér.

Hirdetés

Belépés – gyermeknap lévén – a fiatalok számára ingyenes volt, a szülők pedig csak védettségi igazolvánnyal kaphattak jegyet A széttáncolt cipellők című előadásra.

Kilenc órától szinte folyamatosan érkeztek a családok, akik fegyelmezetten várták ki a sorukat a bejáratnál és mutatták be a belépéshez szükséges dokumentumokat. Az előtérben várakozók között feltűnt Kocsis Rozi, a Vaskakas igazgatója, valamint a bábszínház munkatársai közül is jó néhányan. Egy sejtelmes, semmihez sem fogható rezgés járta be az intézmény falait.

„Több okból fakadóan is izgulunk!” – mondta csillogó szemekkel, remegő hangon a rendszerint határozott direktor – Hosszú idő után először telik meg élettel a színházunk. Izgulunk a vendégek miatt, hiszen rendeletben előírt szabályokkal lehet csak belépni, izgulnak a művészek, akik a járvány miatti kényszerszünet után több mint 200 nap után játszanak újra nézők előtt és izgulunk a darab miatt is, mert először mutatjuk be azt hús-vér közönségnek.”

A beléptetésnél minden rendben ment, sehol egy hangos szó, vagy bármilyen feszültség, csupán a régen tapasztalt gyermekzsivaj lengte be a teret. „Már hiányzott ez az érzés!” – tette hozzá Kocsis Rozi.

Pontban 10 órakor felgördült a függöny és egy pillanat alatt minden szem a színpadra szegeződött. A széttáncolt cipellők egy meseadaptáció, melyet Kocsis Enikő és Fitos Dezső rendezett és koreografált, Ifjabb Csoóri Sándor pedig a zenéjét szerezte, ebből következik, hogy népi motívumokból és néptáncból nem volt hiány.

Toporgó királlyal jól kibabrálnak a lányai: éjszakánként a kulcsra zárt palota ellenére, titokzatos módon szétszaggatják bársonycipellőiket és hiába próbál apjuk furfangos módon túljárni a három cserfes kisasszony – Rida, Höcögő és Cifra – eszén, mindhiába. Kihirdeti hát, hogy az a herceg, aki fényt derít a titokra, megkapja egyik lányát és fele királyságát.

„Vigyázat, SPOILER következik!” 🙂

Naná, hogy nem egy nemes lesz a nyertes. A két lelkes próbálkozó hamar megbukik. A király egyik leghűségesebb szolgája, az agyafúrt juhászlegény az, aki nem enged a csábításnak és kinyomozza, hol töltik az éjszakákat a királylányok: a varázslatos alvilágba lopóznak a hölgyek, szekrényeken, titkos csapóajtókon keresztül, hogy ott álarcos hercegekkel táncoljanak egész éjszaka, rongyosra táncolva a vadonatúj bársonycipellőiket. A táncoslábú elöljárók maszkja mögött azonban ördögök lakoznak, így a három leány nem is sejti, milyen veszélynek is vannak kitéve.

A juhászlegény nyomozása során bizonyítékokat gyűjt és másnap reggel Toporgó király, valamint Rida, Höcögő és Cifra jelenlétében feltárja az igazságot. A vége természetesen „happy end”! Mindenki talál magának párt és a felség is megnyugodhat, végre véget ér az állandó, idegtépő procedúra.

Az egész darabot végigkíséri a humor, ami a legkisebbeket, de a felnőtteket is mosolyra fakasztja. A néptáncos betétek, a színészek alakítása és a látvány világ pedig egy olyan komplex élményt nyújt, melyben már nagyon régen, vagy még egyáltalán nem volt részünk. Ezt az érzést pedig olyan vastapssal honorálta a közönség, amibe 209 nap után újra beleremegtek a bábszínház falai! A társulat idén ünnepli harmincadik születésnapját, ez alkalomból az előadás végén meglepetéssel is készültek a lelkes nézőknek.

Galéria: Orosz Sándor

Az előadáson ott volt a Győr+ TV stábja is:

Szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #gyermeknap | #Vaskakas Bábszínház |
Hirdetés