Nagyné Schleicher Krisztina főkertész:

Szépítsük együtt Győrt!

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2023.05.15. 10:23

Dr. Dézsi Csaba András polgármesterré választása előtt a városnak nem volt főkertésze, így kerestek egy szakembert. Nagyné Schleicher Krisztina nyolc hónapja tölti be e posztot. Azt mondja, pörgősek a napok a győri önkormányzatnál, de mivel azt csinálhatja, amit szeret, így hamar hozzászokott az új munkakörülményekhez. Krisztina tősgyökeres győri, itt él férjével és két nagykorú gyermekével.

Kérem, először is mutatkozzon be.

A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen végeztem Budapesten. Tősgyökeres győriként fontos számomra a város zöldítése, virágosítása, fásítása, hogy szépítsük együtt a települést. Nyitott szemmel járom a várost, mindig azt kerestem, hová lehetne még fákat ültetni, hol lehetne zöldíteni.

Milyen tervekkel érkezett a városházára?

Többféle elképzelésemet is szeretném megvalósítani. Az egyik az, hogy ezentúl nem csak egynyári virágágyásokat, hanem évelő ágyásokat is kialakítunk. Idén már a Teleki úton három helyen, valamint Szigetben, Ménfőcsanakon és a Hédervári úti körforgalomban készülnek ilyenek. Ezekben az ágyásokban nagy díszítő értékű, hosszan virágzó növények kapnak helyett, mint a kasvirág, a kúpvirág, az ördögszem vagy a zsályafélék, továbbá egyre több ágyásba fogunk városi levegőt, napfényt, szárazságot jól tűrő díszfüveket ültetni.

Az egynyári növényekkel is folyamatosan kísérletezünk, mindig újabb, a városi életet jól bíró virágok telepítésével, hogy minél színesebbek, különlegesebbek legyenek az ágyások. Szoros együttműködésben dolgozok a Győr-Szol munkatársaival és vezetőivel.

Az évente közel 110 ezer virágpalánta mellett mintegy ezer fát is elültet a város, egyrészt pótlásként, másrészt a fásítási program keretében. Ezzel kapcsolatban is várhatóak változások?

A faültetéssel kapcsolatban én az ökológiai szemléletű faültetést erősíteném. Ez azt jelenti, hogy ahol a közművek elhelyezkedése erre lehetőséget biztosít, a kötelező védőtávolságok betartása mellett, a közúti űrszelvény méretének megfelelő, lehető legnagyobb végső méretet elérő fát ültessük el, hiszen minél nagyobb a fa lombkoronája, zöldfelülete, annál nagyobb a növény ökológiai értéke is. A város kiemelt pontjaira, a köztéri parkokba, játszóterekre a későbbiekben szeretnénk még több színes levéllel, virággal vagy terméssel díszítő, különleges megjelenésű és hangulatot teremtő, a városképet színesítő díszfákat ültetni, mint például a vérjuhar, a júdásfa, díszalma, tulipánfa, liliomfa, és a japán díszcseresznye.

Számíthatunk-e valamilyen, Győrben eddig még nem látott újdonságra?

Tervezem a zajvédő falak befuttatását szép virágos loncokkal, melyek alacsony fenntartási költséggel bírnak, mégis látványos környezetszépítést eredményeznek.

A városban a zöldterületek nagysága adott, ugyanakkor a zöldfelületek tovább növelhető cserjék ültetésével, hiszen a cserjeszint szinte teljesen hiányzik a városból. Ezt kívánom pótolni szép virágokkal díszítő, kevés fenntartást igénylő cserjékkel, mint a fás bazsarózsa, a japánbirs, a tamariska, a gyöngyvirágcserjék, amelyek jól bírják a városi környezetet. Minden városrészbe juttatunk belőlük, melyeknek külön cserjeágyásokat alakítunk ki.

Azt szeretném még elérni, hogy ráhatással lehessek az olyan nem önkormányzati vagyonkezelésben lévő elhanyagolt területek tulajdonosaira, kezelőire, amelyek rontják a városképet.

Önnek melyik a kedvenc zöld helyszíne és kedvenc virága?

Az Eötvös park nagyon szépen rendben van, valamint a Vásárcsarnok körüli zöldítés is nagyon jól sikerült. A kedvenc virágom pedig a levendula és az ibolya.

Kapcsolódó témák: #főkertész | #környezet | #városháza |