Szép siker a hulladékcsökkentési héten

J. Kovács Andrea Fotó: Győr+
2024.02.19. 10:10

Ismét rangos elismerést kapott a győri önkormányzat az Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozatban. A közigazgatási kategóriában városunk második helyezést ért el a „Kevesebb hulladék, nagyobb újrahasználat. Adni mindig jó!” című 2023-as projekttel. Az elismerő oklevelet dr. Raisz Anikó, a környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár nyújtotta át dr. Laczkovits-Takács Tímea alpolgármester és Herman Etelka környezetvédelmi osztályvezető részére.

Herman Etelka lapunk kérdésére válaszolva elmondta: „Győr már harmadszor csatlakozott a kezdeményezéshez. 2021-ben a közigazgatási kategóriában harmadik, 2022-ben pedig az első helyezést érte el. A tavalyi program során 260 győri diákot busszal szállítottunk a Sashegyi Hulladékkezelőbe, ahol a tanulók megismerkedhettek a telepen zajló munkafolyamatokkal, így a szelektív hulladékgyűjtéssel, a hulladékkezeléssel és hasznosítással. Információt kaptak a szelektív szigetek, hulladékudvarok megfelelő használatáról, valamint a tudatos vásárlásról is.

A diákok mellett az idősebb korosztályt is sikerült bevonni az akcióba Hegedűs Tímea, a Népjóléti Osztály WHO-munkatársának segítségével. A Semmelweis utcai Idősek Klubjában dr. Lampert Bálint, a Széchenyi István Egyetem adjunktusával folytatott beszélgetésen szóba kerültek a régen alkalmazott hulladékcsökkentési praktikák, többek között az élelmiszerpazarlás megelőzésére.

Felhívásunkra az önkormányzat és több társintézmény dolgozói szintén csatlakoztak a programhoz. Közreműködésükkel gyűjtést szerveztünk az új adományközpont, valamint az állatvédelmi szervezetek javára. Ezúton köszönjük a résztvevők aktív közreműködését. Egész évben figyeljünk rá, hogy kevesebb hulladék termelődjön, hiszen ezáltal sokat tehetünk környezetünk védelméért” – hangsúlyozta az osztályvezető.