Szép Magyar Beszéd a Kazinczy Gimnáziumban

J. Kovács Andrea Fotó: Vig Norbert
2023.04.14. 12:56

Anyanyelvünk elkötelezett hívei találkoznak jövő hétvégén városunkban. Április 21-22-23-án immár 57. alkalommal rendezik meg a Kazinczy-verseny Kárpát-medencei döntőjét, melynek fővédnöke dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A Péchy Blanka által alapított rendezvény a hagyományoknak megfelelően pénteken reggel, a Kazinczy Gimnáziumban veszi kezdetét a nyelvújító író szobrának megkoszorúzásával. A városházi ünnepélyes megnyitón dr. Dézsi Csaba András polgármester és dr. Fried István, az MTA doktora köszönti a résztvevőket, akik az ország minden megyéjéből, a fővárosból, valamint az elszakított területekről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről érkeznek.

A diákok ezt követően két napon át, gimnáziumi és szakképző iskolai kategóriában mérik össze tudásukat. A bíráló bizottságokat olyan neves személyiségek alkotják, mint Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, dr. Korzenszky Richárd Príma Primissima-díjas bencés tanár, Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, valamint ismert rádióbemondók és tanárok.

A szervezők győri sétával, múzeumlátogatással és koncerttel színesítik a programot. A vasárnapi eredményhirdetésen derül majd ki, hogy kik a legszebben beszélő magyar középiskolások. Ugyancsak ekkor adják át a Kazinczy-díjakat az arra érdemeseknek.