Szenzációsak a szakma sztárjai

P. Csapucha Adrienn Fotó: Krizsán Csaba
2023.05.19. 07:13

33 vármegyénkben tanuló, döntőbe jutott diák közül 26 dobogóra állhatott nemrégiben a Szakma Sztár Fesztiválon. 20 szakmában értek el 1-3. helyezést, tízben ráadásul az élen végeztek a fiatalok. Őket köszöntötte a kamara a Hotel Famulusban. Az eseményen kiderült, hogy csak Budapesten örülhettek több éremnek, de a vármegyéket nézve Győr-Moson-Sopron áll az élen.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel. A versenyek területi előválogatóját a vármegyei kamarák végezték, majd a válogatók után következett az országos döntő a Szakma Sztár Fesztivál.

A győri és a soproni szakképzési centrum iskoláiból került ki a legjobb karosszérialakatos, pincér- és vendégtéri szakember, alternatív járműhajtási technikus, gépgyártás- és technológiai technikus, szoftverfejlesztő- és tesztelő, vendéglátásszervező, valamint informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus. Az autógyártók, a CAD-CAM szakirányú gépész technikusok és a magasépítő technikusok versenyén pedig nemcsak az első, de a második helyezést is vármegyei diákok szerezték meg.

Fotó: Kárpát Zsolt

„Óriási különbség van a vármegyéket tekintve a mi javunkra, van mire büszkének lennünk! Ennek persze több oka van, egyrészt az, hogy az iskolák magas szakmai színvonalon végzik az oktatást, de fontos az is, hogy a fiatalok érzik, hogy a leendő munkahelyeiken is megbecsültek lesznek. Nekünk vállalkozóknak azonban oda kell figyelnünk, hiszen sorban állnak a szakembereinkért, a magyar gazdaság érdekében el kell érnünk, hogy itthon tartsuk őket” – mondta a Győr+ Médiának a csütörtöki ünnepségen Pintér Péntek Imre. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzátette fontos az oktatás minősége és az, hogy a gyerekeknek legyenek céljaik.

A szakma sztárjait prof. dr. Lakatos István, a kamara kézműipari tagozatának elnöke, és Jankó Ernő szakképzésért felelős elnökségi tag is köszöntötte, de az eseményen részt vett Gede Eszter is. „Nyilván elsősorban a diákoké az érdem, de köszönettel tartozunk a pedagógusoknak, az iskolák vezetőinek is, akik lelkiismeretesen készítették fel tanulóikat. A titok ebben rejlik, abban, hogy az intézmények igyekeznek felismerni már egészen a tanulmányaik elején a tehetségeket, a legkiválóbbakat pedig speciálisan készítik fel ezekre a megmérettetésekre. Rajtuk kívül számos tanuló ért el vizsgamentességet, ami ugyancsak értékes jutalom” – árulta el portálunknak a Győri Szakképzési Centrum kancellárja.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #kamara | #szakképzés | #Szakma Sztár | #verseny |