Hirdetés

Szentmise Boldog Apor Vilmos püspökért

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Győr+
2020.05.23. 15:26

„A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset” – ez volt a püspöki jelmondata az 1945-ben vértanúságot szenvedett Apor Vilmosnak.

Hirdetés

Veres András megyés püspök szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök ünnepe alkalmából a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban május 23-án. Boldog Vilmos püspök 75 évvel ezelőtt, 1945 nagyhetében ajánlotta fel az életét a rábízottakért.

Május 23-án, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök ünnepén, 10 órai kezdettel Veres András győri megyéspüspök szentmisét mutat be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Hirdetés

„A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset” – ez volt a püspöki jelmondata az 1945-ben vértanúságot szenvedett Apor Vilmosnak.

Ünnepét május 23-án tartják, mert vértanúságának időpontja többször is a húsvéti időszakra eshet, és hamvait 1986-ban május 23-án szállították át a győri székesegyház kriptájába.

Hívek a Boldog Apor Vilmos püspök ünnepe alkalmából tartott szentmisén a gyõri Nagyboldogasszony-székesegyházban
MTI/Krizsán Csaba

A székesegyházban 1948-ban elkészült a végleges sírhely vörös márványból, de a hatóságok nem engedélyezték az újratemetést, erre csak 1986-ban kerülhetett sor. A vértanú püspököt 1997. november 9-én II. János Pál pápa boldoggá avatta.  2012-ben leplezték le Boldog Apor Vilmos magánadományból készült szobrát, Lebó Ferenc alkotása a győri Püspökvár tornya előtti téren áll.

Kapcsolódó témák: #Győri Egyházmegye |
likeold
a fb oldalunkat