Szentkirályi Alexandra: A nők ma már elhiszik, érdemes a közéleti pályára lépniük

Pécskai István Fotó: Marcali Gábor
2023.04.18. 20:17

Illusztris vendégei voltak kedd este a Mathias Corvinus Collegium (MCC) győri központjának. Szentkirályi Alexandra, a hazai kommunikációért felelős kormánybiztos és kormányszóvivő beszélgetett Csisztu Zsuzsa korábbi tornásszal és televíziós műsorvezetővel együtt a nők szerepéről a társadalomban.

Szentkirályi Alexandra úgy véli, ma hazánkban a nőknek ugyanúgy megvan a lehetőségük a karrierépítésre, mint a férfiaknak. Minden azon múlik, hogy az illető eleget tesz-e érte. Az elkötelezettség minden munkában jelen kell, hogy legyen.

,,Magyarország olyan hely, ahol bátran lehet tervezni akár férfiként, akár nőként. Akár családosként, akár egyedülállóként. Szerintem a nők hajlamosak önmagukban gátat építeni. Sokan úgy vélik, ez egy olyan társadalom, amiben vannak olyan területek, ahol nem lehet nőként érvényesülni. A közélet világára is sokan mondják, hogy férfiorientált. Szeretném ezt megcáfolni, nekem a gyakorlati tapasztalataim nem ezt mutatják. Ha valaki szeretne valamit, és tesz is érte, akkor sok lehetősége van, hogy sikeres legyen” – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő hozzátette, az, hogy sok női szereplő van kormányzati szinten a politikában, nem újdonság.

,,A közélet kapuja mindig is nyitva állt a nők számára. Ami szerintem változhatott, hogy a nők is elhitték, érdemes a közéleti pályára lépni. Ezt igazolja, hogy Magyarország történetében először van női köztársasági elnök. A nők ott vannak a kormányban is, példaként említhetjük Varga Judit miniszterasszonyt, illetve, hogy az előző kormányban három női miniszter is volt. Emellett rengeteg nő található az államtitkárok között is” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő szerint a nőket támogatni kell abban, hogy a karrierjük mellett családot is tudjanak alapítani.

,,A nőknek nehézséget tud okozni a karrierjük szempontjából, amikor elérkezik a pillanat, hogy családot vállalnak. A kormány minden módon igyekszik ezt megkönnyíteni. Nagyon komoly intézkedéseket tettünk annak érdekében az elmúlt években, hogy nőként meg lehessen élni az anyaságot, s emellett a karrierre is legyen lehetőség” – mondta Szentkirályi Alexandra.

Csisztu Zsuzsa szerint el kell fogadni és meg kell érteni, hogy a női szerepek sokfélék és sokszínűek.

,,Számomra teljesen egyértelmű, hogy a női szerepekben nagyon fontosak a tradíciók és a hagyományok. Lényeges, hogy anya vagyok, s hogy a fiaim a férjemmel egyetemben prioritást élveznek minden tekintetben. De közben rajongásig szeretem a munkámat, szeretem a kommunikációt, szeretek az emberekkel beszélgetni. Szeretek új dolgokat kitalálni, szeretek utánamenni, megszervezni. A szervezőmunka persze arra is kiterjed, hogy egy házfelújításban én kommunikálok a mesteremberekkel” – jelentette ki Csisztu Zsuzsa.

A műsorvezető elmondta, a sportújságírók 90 százaléka férfi, s csak tíz százalék a női dolgozók aránya. Ezen a területen is van még tehát tennivaló, ami persze nem azt jelenti, hogy az aránynak ötven-ötven százaléknak kell lennie.

Dr. Fekete Dávid, a győri MCC képviseletvezetője elmondta, azért hívták meg Szentkirályi Alexandrát és Csisztu Zsuzsát, mert az aktuális témában nagyon autentikusak, s az életpályájuk sokak számára mutathat példát.

,,Az MCC azon túl, hogy a legtehetségesebb fiataloknak kínál kitörési lehetőséget, arra is nagy figyelmet fordít, hogy olyan nagy horderejű ügyekről is tartson rendezvényeket, nyitott szakmai előadásokat, amelyek foglalkoztatják a magyar embereket – mondta dr. Fekete Dávid.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka