Hirdetés
A tavasz hírnökei

Szentivánra is megérkezett a gólya

Fotó: Depositphotos
Győr+
2022.03.29. 07:04

A vándormadarak hazatérését sokan várják, hiszen a néphagyományoknak köszönhetően még mindig a tavasz és a jó idő hírnökeiként élnek a köztudatban. A vándorló szárnyasok többsége márciusban tér "haza", ebben az időszakban tömegével foglalják el fészkeiket. Győrszentivánra is hazatért a gólya, erről az egyik közösségi oldalon számoltak be a településrészen élők.

Hirdetés

A gólyák esetében elsőként a hímek jönnek meg, akik kitakarítják a fészket a nőstény érkezésére. A párok áprilisban költenek, a fiókák májusban kelnek ki, így az ilyenkor érkező hideg idő a legveszélyesebb az új generáció számára.

A gólyák szeszélyes időjárás esetén könnyen éhezhetnek, hiszen zsákmányaik (rovarok, hüllők, rágcsálók) egy esetleges tavaszi fagy esetén behúzódhatnak a hideg elől. A Mályi Madármentő Állomás szerint ilyenkor egy-két ujjnyira aprított csirkét vagy kacsát lehet nekik adni, melyben a csontokat lenyelhető méretűre össze kell törni. A következő napokban érdemes lesz figyelni a térségünkben már letelepedett egyedekre, így a szentiváni gólyára is, hiszen az előttünk álló hétvégén fagyos tavaszi időre számíthatunk.

Hirdetés

A szentiváni gólyáról Szántóné Kovács Ildikó készítette a fotót:

Nyitókép: Despositphotos

Kapcsolódó témák: #Gólya | #Győrszentiván | #vándormadár |
likeold
a fb oldalunkat