Szent II. János Pál pápa életútja címmel nyílt kiállítás Győrben

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2023.10.16. 19:21

„Egészen a tied vagyok és mindenem a tied – Szent II. János Pál pápa életútja” címmel nyílt kiállítás hétfőn a Győri Nemzeti Színház aulájában a Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

Szent II. János Pál pápa Karol Józef Wojtyla néven született 1920. május 18-án Lengyelországban, a Krakkótól 50 kilométerre fekvő kisvárosban, Wadowicében. A győri tárlat a pápa szülőházában berendezett kiállításból érkezett és a tablókon azt mutatják be, milyen körülmények között élt és nevelkedett a későbbi szentatya.

A budapesti lengyel nagykövetség konzulját Andrzej R. Kalinowskit várták a megnyitóra, azonban ő a lengyel választások miatt nem tudott eljönni, de kedves üzenetet küldött a kiállítás látogatóinak, amelyet Kolonics Péter, a Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke olvasott fel.

45 évvel ezelőtt 1978. október 16-án választották pápává, elődei iránti tiszteletből a II. János Pál nevet választotta. „II. János Pál a XX. század egyik legfontosabb szereplője volt. Ezzel a kiállítással világnézettől függetlenül mindenki egyetérthet, hiszen nem csak pápai küldetése, egyházfői szolgálatai tették naggyá, hanem lengyel mivolta, a hazájában szerzett tapasztalata is, amelynek nyomán történelmi változások egész sora indult meg régiónkban.” – szólt az üzenet, majd a konzul így zárta köszöntőjét: „Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy  Győrben is őrzik Szent II. János Pál, az egyik legnagyobb lengyel emlékét.

Kolonics Péter, a Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntőjében pedig azt hangsúlyozta, a kiállítás azért jött létre, hogy eljuttasson egy szeletet abból az életből, amely sokak számára volt iránytű és bátorítás. „Remélem, ez a tárlat felidézi azokat a tanításokat, amelyeket Szent II. János Pál pápa hagyott ránk” – fogalmazott az elnök.

Benkovich Ferenc atya a kiállítás megnyitását követően a lengyel önkormányzat székházában tartott előadást II. János Pál pápáról, ahol mélyebb betekintést adott a pápa életébe, szolgálatába és azokba az értékekbe, amelyeket képviselt, a hallgatók közelebbről megismerhették a pápa rendkívüli életútját, tanításait.

Szeles Szabolcs alpolgármester az eseményen azt hangsúlyozta, hogy Győr történelmében hatalmas jelentőségű volt, amikor 1996. szeptember 7-én 150 ezer hívő előtt tartott szentmisét a pápa a Győri Ipari Parkban. Azóta is méltóképpen őrzi a város II. János Pál pápa emlékét. Az alpolgármester beszélt arról is, hogy magyar-lengyel barátság több évszázados múltra tekint vissza, példaértékű és különösen fontos. Győr sokféle módon őrzi és ápolja e barátságot, köszönhetően a győri önkormányzatnak, és a lengyel nemzetiségi önkormányzatnak.

A kiállítás november 5-ig, a Győri Nemzeti Színház nyitvatartási idejében látogatható.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #emlék | #kiállítás | #pápa |