Hirdetés

Szelektív kukákat a győri iskolákba!

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2022.07.13. 13:17

Az ENSZ ifjúsági küldötte és az Országos Diáktanács megyei képviselője jártak szerda reggel a Városházán. Dr. Dézsi Csaba András, polgármesternek számoltak be tervükről, amely az, hogy elsősorban a város peremkerületein található iskolákba újrahasznosítható anyagból készült szelektív hulladékgyűjtőket helyezzenek ki.

Hirdetés

A cél, hogy minden tanteremben legyenek fémet, papírt és műanyag hulladékgyűjtő kukák. A város támogatja az ötletet, Boncsarovszky Péter és Kovács Domokos Péter pedig most szponzorokat keresnek a megvalósításhoz.

Magyarország ENSZ ifjúsági küldöttjeként azért érkeztem Győrbe, hogy itt is megvalósítsuk azt a jó gyakorlatot, amelyben az iskolák  szelektív hulladékgyűjtést hoztuk létre több magyarországi iskolában és Kárpátalján is. “- kezdte beszámolóját Kovács Domokos Péter, aki arról is beszélt, hogy a fő cél elsősorban, hogy a terv minden szereplőjével egyeztessenek, hogy a rendszer jól működhessen. “A papírból készült fém, papír és műanyag kukákat a diákok ki is festhetnék, így az egész gyűjtést is jobban magukénak éreznék, hiszen kialakulna egyfajta kapcsolat a tárgyak és közöttük.”- emelte ki a fiatal.

Hirdetés

A programba a tervek szerint elsőként a város perem kerületén elhelyezkedő iskolákat vonnák be, szám szerint ötöt.

Láttam több helyen, hogy milyen sikeres ez a projekt és úgy gondoltam, hogy Győr lehet ebben is egy úttörő város, mint sok minden más tekintetében, úgyhogy itt jó lenne elkezdeni egy minta projekt keretein belül az iskolai szelektív hulladékgyűjtést termekre lebontva.”– számolt be a Győr+ Médiának Boncsarovszky Péter, az Országos Diáktanács megyei képviselője, aki hozzátette, hogy egy előzetes felmérést már készítettek. “Kiküldtünk egy kérdőívet a város iskoláinak,  közel harminc intézmény jelzett vissza- egyébként, akik nem reagáltak, őket meg fogjuk keresni még egyszermiután beérkeztek az adatok egy profi csapat elemezte ezeket, majd elmentünk a GYHG Nonprofit Kft. vezetőségéhez is-akik a városban a szemétszállítást végzik-és úgy érzem, jó úton halad ez a projekt. 

A városnak tetszik az ötlet és támogatják a kezdeményezést, melyhez az ötletgazdák Boncsarovszky Péter és Kovács Domokos Péter, most támogatókat keresnek. 

“Most azon dolgozunk, hogy ehhez egy vállalati szponzort találjunk, úgy hogy, ha a városban valaki magáénak érzi öt iskolának a hulladékgyűjtését, annak várjuk a jelentkezését.”– zárta a beszélgetést az ENSZ küldött. 

likeold
a fb oldalunkat