Szebb és fenntarthatóbb lett a Répce Utcai Gondozóház

Németh Boglárka Ács Tamás
2023.02.21. 17:52

Szebb és fenntarthatóbb lett a Répce Utcai Gondozóház, Idősek Klubja és Gondozási Központ, miután az intézmény energetikai korszerűsítésen esett át. Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban pályázott sikeresen és nyert több mint 166 millió forintot a fejlesztésre, amihez 22 milliós önrészt biztosított a város.

A megújult épületet kedd délután mutatták be, a korszerűsítést azonban már múlt hét pénteken szemügyre vette és ellenőrizte a város első embere, dr. Dézsi Csaba András.

,,Energetikai felújítás történt. Egyszerűsítve: becsomagoltuk az egész épületet. A radiátorokra olyan szelepek kerültek, amelyekkel szabályozni tudja az intézmény, mennyi hőt vesz fel. Ennek megfelelően az energiafelhasználás jóval kisebb lesz mint eddig. Továbbá több lett a férőhely is, igaz, csak öttel, de ez is számít, hiszen az idős, gondozásra, ápolásra szoruló embereknek az elhelyezése komoly probléma városunkban is. – fejtette ki a polgármester, aki arról is beszélt, hogy az udvar is megújult, továbbá tűzvédelmi rendszer kiépítésére is volt lehetőség. – Amikor beszélgettem az idősekkel néhány napja, azt mondták, hogy rendkívül boldogok, hiszen olyan, mintha egy új helyre költöztek volna.”

Kányai Róbert, az EESZI igazgatója is üdvözölte a felújítást. A bejáráson elmondta, mennyire örül annak, hogy városunkban az idősgondozás mindig is nagy fokú támogatást kapott. Hozzátette, reméli, ez így marad a jövőben is.

,,Nagyon fontos, hogy a férőhelyeket tudjuk bővíteni. Tűzjelző rendszert és biztonsági világítást is beszereltek” – tájékoztatott a vezető.

A pénzügyekért is felelős alpolgármester, Szeles Szabolcs a közgyűlést követően szintén látogatást tett a felújított intézményben, ahol az akadálymentesített mosdót is megnézte. Alaposan szemügyre vette a nyílászárókat is.

,,Győrben a szociális háló és a szociális szakma is erős. Ebben az ágazatban dolgozókra méltán lehetünk büszkék. Egy nagyon fontos intézmény tudott most megújulni 166 milliós uniós támogatásból, amihez 22 millió forintos önrészt biztosított az önkormányzat. Ez egy nagyon sikeres projekt, amely gyorsan és kiváló minőségben valósult meg”- nyomatékosította az alpolgármester.

Az energetikai korszerűsítés nem is jöhetett volna jobbkor, hiszen az energiaárak emelkedését itt például a teljesen új napelemes rendszerrel is tudják majd kompenzálni. Az itt folyó szakmai munka Kara Ákos országgyűlési képviselő szerint eddig is magas színvonalú volt, ehhez pedig szükség van arra, hogy egy XXI. századi, energiatakarékos épület szolgáljon otthonként.

,,A mai napon a legnagyobb elismeréssel tudok beszélni a városban dolgozó szociális szakemberekről. Itt, Marcalvárosban is elkötelezett módon, szakmailag  a legmagasabb színvonalon és emberileg is a legnagyobb odaadással végzik a munkájukat. Polgármester úr és az önkormányzati képviselők pedig a legnagyobb elkötelezettséggel vannak a városi intézményrendszer felújítása, fejlesztése mellett és én országgyűlési képviselőként  megragadok minden lehetőséget arra, hogy a várost illetve a környező településeket segítsem” – emelte ki a képviselő.

Galéria: Marcali Gábor

A projekt célja az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozása volt a 20 férőhelyes Répce utcai Gondozóház, Idősek Klubja, Gondozási Központ épületének vonatkozásában. A fejlesztés hatására
jelentősen javult az épület hőtechnikai adottsága, csökkent a hőveszteség, ezáltal kevesebb hő
felhasználására lesz szükség a jövőben.
A projekt jelentősen hozzájárul az energiatermelés és felhasználás környezettudatosabbá tételéhez, valamint a CO2 emisszió csökkentés révén a fenntartható fejlődéshez. A projekt során megtörtént a külső homlokzati falak szigetelése, a lapostető hőszigetelése EPS hőszigetelő rendszerrel, a tető vízszigetelése, a nyílászárók részleges cseréje, a hőleadók cseréje, valamint szabályozhatóvá tétele (termosztatikus szelepek, strangszabályzók). A projekt során kiépült egy 29,7 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszer és megvalósult a projektarányos akadálymentesítés is.

A „Répce Utcai Gondozóház, Idősek Klubja, Gondozási Központ energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-19-GY1-2020-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósult meg. Az elnyert támogatás összege: 166 505 344 Ft.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #gondozóház | #településfejlesztés |