Ünnepel a TIT Pannon Egyesülete

Százötven éves a tudományos ismeretterjesztés városunkban

Fotó: Ács Tamás
J. Kovács Andrea
2022.03.24. 19:38

Díszközgyűléssel és könyvbemutatóval emlékezett meg a győri tudományos ismeretterjesztés 150 éves évfordulójáról a TIT Pannon Egyesülete.

Az ünnepségen részt vett Rózsavölgyi László, a városi önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke. Cseh Sándor, a TIT Országos Elnökségének tagja köszöntőjében – többek között – a teremtett világunkat jellemző állandó változás és a fejlődés szükségszerűségéről, a megismerés utáni vágyról, a tudomány és az ismeretek átadásának fontosságáról szólt.

„Az évforduló valójában két éve volt, hiszen 1870-ben alapították meg Győrben az első, tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó társulatot, amit dr. Kovács Pál jegyzett. Sajnos a covid miatt nem tudtunk eddig ünnepelni” – tájékoztatta portálunkat Szabó Béla, a TIT Pannon Egyesületének elnöke. „Mivel az online tér nagyon előretört, ezért a mai kor igényeinek megfelelően az előadásainkat ide is feltöltjük, így reményeink szerint sokkal több emberhez juthatunk el. Tavaly elindítottuk a Kis természettudós táborunkat Zátonyi Szilárd biológia tanár vezetésével. Célunk a természettudományok játékos formában való népszerűsítése a gyermekek körében, amit idén is szeretnénk folytatni” – ismertette terveiket az elnök.

A győri tudományos ismeretterjesztés elmúlt másfél századát Baksa Péter foglalta kötetbe, melyet be is mutatott a hallgatóságnak. A szerző a Győr+ Médiának válaszolva elmondta:

„Az ismeretterjesztés természetesen nem 150 éve kezdődött, mert Győr a honfoglalástól kezdve bent volt a tudományok és a tudományos képzés áramlatában, hiszen 996-ban Géza fejedelem Pannónia hegyére telepítette a bencés rendet, és annak a hatása erőteljesen kisugárzott. Nagyon sokat jelentett a város, sőt az egész megye életében nemcsak a reformáció, hanem a katolikus restauráció is, mert az egyház iskolarendszere ezután épült ki, illetve gazdagodott. Megjelentek a protestáns kollégiumok, líceumok, amelyek némelyike akadémiává nőtte ki magát. Dr. Kovács Pál volt az a nagy egyéniség, aki néhány tudós-orvos társával megszervezte a győri ismeretterjesztő egyesületet, ami aztán továbbfejlődött.”

Galéria: Ács Tamás