Hirdetés
Az épület jelképe az összefogásnak, a túlélésnek a fejlődésnek

Szabadtéri tárlaton a 150 éves zsinagóga története

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.09.15. 18:20

150 évvel ezelőtt, szeptember 15-én avatták fel a győri zsinagógát. Ennek emlékére a zsinagógát körbeölelő kerítésen elhelyezett, az épület történetét feldolgozó molinókból nyílt szabadtéri tárlat kedden.

Hirdetés

A város zsidósága 1861-ben úgy döntött, zsinagógát épít. A 600 négyszögöles telket a hitközség 6000 forintért vette meg, majd a “templom-építési bizottmány” tervpályázatot írt ki izraelita templom és iskola tervezésére. Benkó Károly tervét fogadták el, a költségeket a hitközség az ülőhelyek örök áron való megvételéből, a hitközség tagjainak kamatmentes hi­teléből és adományokból fedezte.

„A 150 éves zsinagóga története jelképe az összefogásnak, a túlélésnek a fejlődésnek, Győr történetének” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András polgármester. Az épületet a közösség összefogása hozta létre, egy olyan közösségé, aki sokat tett a város fejlődéséért, kultúrájáért, gazdaságáért. Azokat az emberek, akik ezt az épületet megálmodták, és akik létrehozták, azokat a 20. század történetének egy sötét időszakában csaknem teljesen kiirtották. 1991-ben az önkormányzat, és az épület megmentésére létrejött alapítvány, valamint a győriek összefogásával felújították a zsinagógát tisztelegve ezzel az ősök előtt és megmentve azt a jövő generációi számára.

Hirdetés
Fotó: Marcali Gábor

Totha Péter Joel rabbi a 150 évvel ezelőtti avató ünnepség részleteit idézte fel, többek mellett beszélt arról, hogy már korán reggel elözönlötték a környező utcákat az ünneplők, megtelt a zsinagóga belső tere és a karzata, az emberekre lenyűgöző hatással volt az épület szépsége. Mint mondta, akkoriban mintegy ötezren voltak a Zsidó Hitközség tagjai, elhurcolásuk után mintegy 150-en tértek vissza.

Fotó: Marcali Gábor

Borsa Kata, az Öt Templom Fesztivál programigazgatója pedig arról beszélt, hogy a Széchenyi István Egyetem, a Győri Önkormányzat, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közösen üzemelteti az épületet, amely ma már nem vallási helyszín, de a zsidó közösség itt tartja ünnepeit, közösségi térként funkcionál, kiállításoknak, koncerteknek, ünnepi eseményeknek ad helyet.

TV szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

A 18 tabló év végéig látható a zsinagóga kerítésein.

Szerző: Földvári Gabriella

Kapcsolódó témák: #kiállítás |
likeold
a fb oldalunkat