Szarka Zsófi Konyhája

Sütőtök pite cukor- és lisztmentesen

Fotó: Szarka Zsófia
Szarka Zsófia
2020.10.11. 11:30

Az ősz legizgalmasabb pitéje az, amiben sütőtökös töltelék van. Annyi verziója van, hogy szinte észre sem vesszük a pitében, hogy mit eszünk, csak azt, hogy mennyei, ráadásul bűntelen.

Rengeteg tipp és válasz érkezett már azon alkalommal, amikor feltálaltam egy szelet sütőtökös pitét és megkérdeztem: „Szerinted miből van a töltelék?” A leggyakrabban almás, mogyorós vagy mandulás a válasz, de még a színéből sem feltételezik sokan, hogy ez bizony tök. Rendkívül sok vitamint tartalmaz és, hogy a cukrot és lisztet nélkülöző barátaink is bátran ehessék, mandulaliszt alja van és eritrit édesíti mint a tölteléket, mint a tejszínhabot a tetejét.

Önmaga már egy krém, amikor megsül, vagy megfő, ezért tökéletes levesnek, kencének vagy éppen süteménykrémnek. Én nagyon fűszeresen készítem, és ennek a receptjét osztom most meg olvasóimmal, mert azt gondolom, így robban a szájban és a tudatban, hogy ezért érdemes az őszt várni. Természetesen ezt a fűszermennyiséget lehet felezni, ha először próbáljuk ki nem vagyunk még annyira bátrak. Gyömbér, fahéj, szerecsendió és számtalan aszalt gyümölcs, reszelt alma teheti még változatosabbá, mert bizony érdemes elkészíteni kéthetente ebben az időszakban.

Bevásárlólista (20cm-es torta vagy piteformához):

  • 200 g mandulaliszt
  • 100 g vaj
  • csipet só
  • 1 kisebb tojás

Töltelék:

  • 1 kisebb méretű sütőtök
  • 1 kk fahéj
  • fél kk őrölt gyömbér
  • 2 ek eritrit vagy nádcukor
  • 3-4 reszelés szerecsendió
  • 2 db egész tojás
  • 150 ml habtejszín

Tetejére:

  • 100 ml felvert habtejszín
  • 1 kk eritrit
  • egy marék pirított mogyoró, dió vagy mandula

Elkészítés:

A sütemény alját készítem el először, amit érdemes késes robotgépben „’összegyúrni”, mert kissé ragacsos. Ebben segíteni szokott még gumikesztyű felhúzva, ha kézzel készítem, kesztyűben könnyebb minden típusú tésztával dolgozni, mert kevésbé veszi fel a tészta a kéz melegét és nem ragad. Amennyiben egyik sincs, úgy gyorsan, kézzel összedolgozzuk úgy, hogy minden hideg legyen. Érdemes a mandulalisztet is hűtőben tartani, így tovább frissebb marad, ez esetben pedig hideg is. Gombóccá gyúrom a tésztaalapot és máris kibélelem vele a sütőformám. A széleire is bőven hagyok, hogy magasan legyen, így belefér a nagy mennyiségű töltelék. Előmelegített sütőben, 170 fokon elősütöm 5 percre, majd kiveszem.

A töltelékhez a sütőtököt felszeletelem, kivájom a magját, és enyhén megsózom. Előmelegített sütőben, 200 fokon 70 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha már feketedik a teteje. (Általában ezt előző este szoktam elkészíteni.) Kikaparom a tök belsejét és hozzáöntöm tejszínt, a cukrot, a fűszereket, végül a tojásokat és csomómentesre keverem.

Az elősütött piteformába beletöltöm a krémet, elsimítom a tetejét és visszateszem a sütőbe, 170 fokra és 50 percre. Miután megsült, kiveszem és kihűtöm.

Tálalásnál frissen vert, édesített tejszínhabot teszek a tetejére és pirított magvakkal szórom meg.

Tipp: Tejszínhabbal együtt a sütemény 4-5 napig is eláll a hűtőben, sőt, napról-napra finomabb lesz.

Laktózérzékenyek: minden tejtermék lecserélhető laktózmentes verzióra, a sütemény ezekkel is ugyanúgy sikerül majd.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |