Súlyosabb büntetést kapott az embercsempész banda

Győr+ | Illusztráció: police.hu
2023.01.26. 16:27

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyezően a bíróság súlyosította a bűnszervezet néhány tagjának a büntetését, akik a jogszabályok megszegésével Magyarországra érkező migránsokat továbbszállították.

A jogerős ítéleti tényállás szerint az iraki állampolgárságú férfi 2015-ben hozta létre, majd irányította az embercsempészéssel foglalkozó szervezetet. Tagja volt még hat magyar, egy egyiptomi és egy szír állampolgárságú férfi, valamint további ismeretlenül maradt személyek. A bűnszervezet tagjai a bicskei és a vámosszabadi menekülttáborokból egy budapesti hotelbe, onnan pedig nyugat-európai országokba szállították a migránsokat. A bűnszervezet 2016 májusáig folytatta ezt a tevékenységet, pontosan meg nem határozható számú személyt juttatott ki illegálisan az országból – írja az ugyeszseg.hu.

A Tatabányai Törvényszék a bűnszervezet tagjait folytatólagosan, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt különböző tartamú fegyházbüntetésre, közügyektől eltiltásra ítélte, velük szemben a gazdagodásuk erejéig vagyonelkobzást rendelt el. Az egyiptomi állampolgárságú férfit 5 évre kiutasította Magyarország területéről. A törvény értelmében, aki a bűncselekményt bűnszervezetben követi el, a szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész valamennyiük vonatkozásában súlyosításért, a férfiak és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek.

A Győri Ítélőtábla 2023. január 25-én kihirdetett ítéletében az iraki férfi 11 év fegyházbüntetését 15 évre súlyosította, és 10 évre kiutasította Magyarország területéről. A bűnszervezet további két tagja fegyházbüntetésének 6 éves tartamát 8 év 6 hónapra, 4 éves tartamát 4 év 6 hónapra felemelte. A szír állampolgárságú férfi büntetését akként súlyosította, hogy kiutasította őt Magyarország területéről.