Hirdetés
Kisfilm készült a ménfőcsanaki költőről

Sulyok Vince emlékére

Földvári Gabriella
2021.06.29. 10:55

10 éves a Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely a Bezerédj-kastélyban. Ezen alkalomból készült egy kis rövidfilm, a költő, műfordító életéről, és az emlékhelyről. Előadó Sulyok Attiláné Erika könyvtáros és tanár, közreműködnek: Takács László és Nagy Balázs

Hirdetés

Sulyok Vince 1932-ben született Ménfőn. 1952-ben érettségizett a győri Révai gimnáziumban. Egri főiskolai hallgatóként vett részt az 1956-os forradalomban, amiért el kellett hagynia Magyarországot. Rövid kitérők után Norvégiában talált második otthonára, ahol diplomát szerzett, majd az Osloi Egyetemi Könyvtárban évtizedeken át volt a közép- és kelet-európai részleg (s benne a bőséges Hungarica-gyűjtemény) szakértője és vezetője. 2009-ben hunyt el Oslóban.

Költői munkássága mellett a norvég, a német, az orosz és a magyar irodalom jeles műfordítója volt. Sok éves munkája eredményeként  1994-ben látott napvilágot az Ungarus Historie og Kultur (Magyarország története és művelődése) című enciklopedikus műve, amely hiteles és bőséges ismeretanyagot közvetít a magyar kultúráról.

Könyveit Norvégiából Ménfőcsanakra szállították, ebből a közel ötezer darabból álló gyűjteményéből készült el Ménfőcsanak újabb irodalmi emlékhelye a Bezerédj-kastélyban, melyet Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely néven nyitottak meg 2011. június 3-án.
A gyűjtemény, a költő magyar és norvég nyelven kiadott munkái mellett az emigráns magyar irodalom sok fontos alkotását is magában foglalja.

A kisfilm ITT tekinthető meg.

Kapcsolódó témák: #Ménfőcsanak | #Sulyok Vince |
Hirdetés