Győr+Konyha

Sültrépaszószban csirkecomb

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.07.05. 07:33

A legegyszerűbb, mennyei tepsis étel, amivel a mosogatást is megspórolom. Aki szereti a vadasmártást, az imádni fogja ezt a fogást.

Az időhiány mindig része a napjainknak és sokszor alakítja is azokat. Ezért egyre több gyors, de finom és tápláló étel kerül a repertoárba, hogy mellette el tudjuk végezni még hasznos teendőinket. Persze az sem rossz, ha ezáltal csak egy kis pihenő időt nyerünk magunknak. Az izgalmas az, hogy a hosszadalmas és összetett vadasra hasonlít majd ez az étel, ami valójában az én kedvenc, hagyományos ételem. Ez viszont csak arról szól, hogy beteszünk 1 kg répát, hagymát egy tepsibe, közéjük a csirkecombokat és megsütjük. A zöldségekből krém lesz, a sült csirke zamatosabbra sül, és már csak egy köret kell mellé. Friss répából, újhagymából a legédesebb, krémesebb.

Bevásárlólista (4 főre):

1 kg csirkecomb

1 kg sárgarépa

1 fej vöröshagyma

2 ek olaj

só, bors

1 ek mustár

150 ml tejszín

100 ml tejföl

1 db citrom

Elkészítés:

A csirkecombokat besózom és egy kiolajozott jénaiba, sütőtálba teszem. Körberakom a hámozott, félbevágott répákkal, hagymával, esetleg 2-3 gerezd, héjas fokhagymával. Őrölt borssal meghintek mindent, majd 1 dl vizet öntök alá és lefedem alufóliával. Előmelegített, 180 fokos sütőben, fólia alatt 40 percig, majd fólia nélkül még 30 percig, de már 200 fokon sütöm. Ezután kiveszem a sütőből. A zöldségeket egy tálba teszem, hozzáadom a tejszínt, tejfölt, fél citrom levét, pici sót, borsot, mustárt és, ha túl sűrű, akkor fél dl vizet is. Botmixerrel összeturmixolom. A csirkecombokat kiszedem a tepsiből egy tányérra. A mártást visszaöntöm a tepsibe, ráültetem a csirkecombokat és 10 percre visszateszem a sütőbe. Készen is vagyunk. Én tésztával tálaltam és egy nagy adag paradicsom salátával.

Tipp: Egy zöldfűszer még izgalmasabbá teszi az ételt, mint a zsálya, a rozmaring vagy a friss kakukkfű, de csak egyet válassz mindközül!

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha | #Szarka Zsófi Konyhája |