Hirdetés

Steve Hackett videón hívja városunk közönségét

Hajba Ferenc
2022.08.14. 20:23

„Steve Hackett vagyok, és nagyon várom már a fellépést Győrben a Djabe csapatával” – így invitálja közönségét a Győr+ Médiának eljuttatott felvételén a rocktörténet egyik legjelentősebb zenekarának, a Genesisnek a világhírű gitárosa.

Hirdetés

Steve Hackett két évtizede áll rendszeres munkakapcsolatban a magyar Djabe zenekarral. Az Arany Zsiráf- és az eMeRTon-díjas Djabe progresszív rockot, világzenét, fúziós dzsesszt játszik. A különböző stílusok harmonikus ötvözésekor magyar népzenei motívumokra is ráismerhet a közönség.

Jól gondolom, hogy a Djabe zenekarnak beszélő neve van? – kérdezem budapesti stúdiójukban Égerházi Attilát, a zenekar vezetőjét.
– Igen. A djabe a ghánai akan nyelven szabadságot jelent.

Miért nem magyarul tesznek hitet a szabadság mellett a zenekar nevével? Bár beismerem, a „szabadság” név és köszönés a magamfajta koros emberek számára a Rákosi-korszakot idézi.
– A nevet alapító tagunknak, Sipinek (Sipos Andrásnak), színész és ütőhangszeres barátomnak köszönhetjük. Azért afrikai eredetű kifejezést választott, mert ő többször is járt a fekete kontinensen népzenét gyűjteni, ráadásul jó pár afrikai hangszeren remekül játszott.

Égerházi Attila-Fotó: O. Jakócs Péter

Hogyan kerültek munka-, majd baráti kapcsolatba a Genesis világhírű gitárosával?
– Édesapám Égerházi Imre festőművész volt…

Akit a „csendes szemlélődés” vallomásos festőjeként jegyez a szakirodalom…
– Itt, a stúdióban és a folyosón az ő képeit láthatod. 2001-ben hunyt el. Halálának első évfordulójára egy közös zenélést szerveztem. Steve – akinek a munkásságát már akkor alaposan ismertem és kivételesen nagyra tartottam – családjában is több festőművész volt. Gondoltam, talán ezért mélyen át tudja érezni a gyászomat. Meghívtam ezt a kitűnő zenészt, valamennyiünknek nagy élményt adott a közös muzsikálás. Gyakorlatilag azóta állandó vendégművészünk, közösen keressük az élményt a lemezekhez.

Steve Hackett, a Genesis gitárosa nyilvánosan úgy fogalmazott: „A Djabe a legjobb zenekar, akikkel valaha játszottam.” Ennél nagyobb dicséretet alig kaphattak volna, bár az International Jazz Festival producere szerint is a Djabe az egyik legjobb fúziós zenekar a világon.
– Nagyon megtisztelő kijelentések. Számunkra is hatalmas élmény, önkifejezés és feltöltődés a közös munka.

Steve Hackett

– Augusztus 21-én lép fel a Djabe és Steve Hackett Győrben. Mire számíthat a közönség?
– 2016 nyarán Steve és a zenekarunk elutazott Szardínia szigetére, ahol a több mint ezeréves Nostra Signora di Tergu templom szomszédságában alkalmi hangstúdiót rendeztünk be. Itt három napon zenéltünk közösen. A sziget szépségeiből és kultúrájából nyertünk inspirációt. Koncertünk a szardíniai anyagra épül, de természetesen a Genesis, valamint a Djabe ismert dalai sem maradnak el.

A Genesisről:
Az angol progresszív rock egyik legismertebb zenekara. Énekesük Phil Collins. 1988-ban Grammy-díjat kaptak. Legendás gitárosuk Steve Hackett, aki augusztus 21-én játszik Győrben.

Kapcsolódó témák: #koncert | #richter terem | #zene |
Hirdetés