Sörfolyam a győri bencéseknél

Fotó és szerző: Pécskai István
2023.04.20. 18:48

Különleges estet tartottak szerdán az Apátúr Sörházban, amely a győri bencésekkel közösen Bart Dánielt, Az arany folyam című könyv szerzőjét látta vendégül. Horváth Zsolt sörfőzőmesterrel és Czifrik Balázs moderátorral hárman beszélgettek a sör kultúrájáról. A rendezvény igyekezett a sokak számára elsőre biztosan meghökkentő kérdést kivesézni: vajon lehetséges, hogy az alkohol hívta életre a civilizációt?

Az esten finom nedűket kortyolgatva beszélték meg például, miként jutott el az emberiség a vikingek kedvelt italától, a mézsörtől az india pale ale-ig, közismert nevén az ipáig. Talán nem is gondolnánk, de a sörkészítés olyan régre nyúlik vissza, hogy még a mezőgazdaság kialakulását is megelőzte.

Horváth Zsolt, az Apátúr Sörház sörfőzőmestere kiemelte, sokáig nem szerette azt az italt, amelyet most már ő is készít. Sopronban járt egyetemre, amikor a pálfordulás megtörtént.

,,Annyira rossz helyekre mentünk el annak idején borozni, hogy egyszer egy szakestélyen egy korsó sör rendkívül jólesett. A sör szelleme ekkor megkérdezte tőlem, miért üldözöm őt ennyire. Onnantól kezdve aztán teljesen más szemmel tekintettem a sörre. Később tudatosan elkezdtem járni a főzdékbe, próbáltam ellesni, mit hogyan kell csinálni. Egyébként valószínűleg azért sikerült megtanulnom a sörfőzést, mert nem volt pénzem drága eszközökre. Kénytelen voltam barkácsolni, s eközben el tudtam sajátítani a legfontosabb dolgokat– mesélte Horváth Zsolt.

Bart Dániel életében szintén meghatározó szerepet játszik a sör. Folyékony Kenyér című blogja gyakorlatilag megteremtette a hazai sörgasztronómia nyelvét. Nevéhez fűződik emellett az első hazai kézműves fesztivál, a Főzdefeszt, illetve ő álmodta és valósította meg Budapest első kézműves sörözőjét, az Élesztőt is. Két éven keresztül írta Az arany folyam című kötetet, amelyet a sör önéletrajzának is lehet tekinteni.

,,Nem hagyományos történetet beszél el a könyv, hanem inkább kultúrtörténetet a sörről. Fontos kiemelni azonban, hogy nem csupán a sörről szól, hanem inkább az emberről, a társadalomról és a kultúráról a sör tükrében. A kötet bemutatja, hogyan változik az ital reagálva a társadalom fejlődésére, a vallásokra, a hatalom szerkezetének változására, a hódító háborúkra vagy éppen a járványokra. Koránt sem törekszik a tökéletességre a könyv, inkább egy-egy kulturális történelmi fordulópontot emel ki. A sör ugyanis nagyon régi kísérőtársa az embernek” – fogalmazott Bart Dániel.

Az író elmondta véleményét arról is, milyen ma a sörkultúra Magyarországon.

,,Nézd meg a sört, és megmondom, milyen a társadalom. Valószínűleg, ha egységes képet lehetne kapni a magyarországi sörfogyasztásról, jól megmutatná, hogy néz ki idehaza a társadalom. Van egy szűk, minőségi kínálat, amely túlárazott és kevesek számára elérhető. Ezen kívül viszont sajnos van egy hatalmas, igénytelen és olcsósított része is. Hiányzik a történet közepe. Hogy változhat-e a helyzet? A sör követi a társadalmat. Ha a társadalom megváltozik, akkor ez a sörrel is megtörténik” – jelentette ki Bart Dániel.

Kapcsolódó témák: #sör | #sörkultúra |