Hirdetés
Harmincéves az Arany Galéria

Söralátéttől az ikonig

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2022.02.12. 14:49

Három évtizede, az akkor szárnyát bontogató Szalkai Károly festőművész grafikai kiállításával nyílt meg a (VOKE) Arany János Művelődési Házban, a Szárnyaskerék épületben az Arany Galéria. Az azóta eltelt évek alatt 300 tárlatnak és 400 előadásnak adott helyet a művelődési ház.

Hirdetés

A jubileumi évet pénteken Dallos István fotográfus tárlatával  indították. „A víz, a jég, az ég, a homok, a kavicsok, a fények, az árnyékok, a növények, a madártoll, a csónakok fotói a természet mikrokozmoszából küldött szűkszavú távirati jelentések. A képek készítője a mögöttes tartalmakat kutatja, a jelentéktelennek tűnőben találja meg a távlatokat. Azt gondolom, akkor járunk el helyesen, ha ezeket a fotókat egy önértelmezési folyamat részeként regisztráljuk, így minden esélyünk megvan arra, hogy megtaláljuk a művek üzeneteinek a kódját” – fogalmazott Kakuk Tamás író, költő a megnyitón.

Az 1989 óta intézményvezető Fülöp Pétertől megtudtuk, mindig nagy hangsúlyt fektetettek a hagyományőrzésre, a színvonalas ismeretterjesztő előadások megszervezésére, a helyi és az országos képzőművészeti tevékenységek bemutatására. Az Arany Galéria a város közművelődésében nélkülözhetetlen színfoltként van jelen immár harminc éve.

Hirdetés

Kezdetben az épület második emeletén, az úgynevezett „folyosógalérián” rendeztek kiállításokat, olyan népszerűeket, mint a győri söralátét-kiállítás, amely országos hírnévre tett szert, bejárta hazánkat és még Prágába is eljutott. Ez a bemutató jelenleg is látható a művelődési ház egyik klubhelyiségében. Annak idején itt állítottak ki az ismert győri fotósok: Hadarics Gábor, Óbermayer József és Szijártó Ernő, Bozsaky Dávid, Veiland István, Dániel István, Alexay Zoltán és még sokan mások. Itt mutatta be fotóit a kortárs zenész Grencsó István, vagy Simon Attila pécsi festőművész. „Nagy sikerrel robbant be a győri kulturális életbe a galéria, de nemcsak a kiállítások miatt, hanem azért is, mert olyan környezetbe volt beágyazva, ami a helyi hagyományőrzésre, a helyi értékek mentésére, megőrzésére irányult. Táncházak, művészfilm-klubok, Barsi Ernő és Timaffy László előadásai, felvidéki és erdélyi népzenészek, mint Zerkula Jani bácsi fellépése jellemezte ezt az időszakot. Itt muzsikált a Rakonca zenekar, a Matokabinde, a Mesó és barátai, de számtalan felvidéki, erdélyi és hazai híres zenekar” – hangsúlyozta Fülöp Péter.

Néhány évvel később a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület támogatásával sikerült kialakítani az épület alagsorában a végleges Arany Galériát. Többek mellett itt láthattuk Mezei Erzsébet, Móser Zoltán fényképeit, különböző erdélyi, felvidéki, délvidéki és hazai fotóklubok tárlatait. Fülöp Péter mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a helyi kortárs képzőművészeknek, többek között Tolnay Imre, Kurcsis László munkái mellett Alexy Miklós, Virág Lajos, Dániel István, Molnár György fotóit is láthatta a közönség. A Győri Fotóklub Egyesület, az Író Alkotók Klubja, a Győri Antológiai Irodalmi Társaság is állandó kiállítóhelyre számíthat az Arany Galériában.

A kortárs művészet mellett népszerű volt az intézményben rendezett ikonkiállítás, a pápateszéri vízimalmokat kutató Nagy Péter kiállítása és előadása, vagy a közelmúltban elhunyt orgonaépítő, Albert Miklós előadásai, a bibliatörténeti vagy asztrológiai programok.

A jövő teveiről szólva Fülöp Péter kiemelte: „Továbbra is abban a szellemben próbáljuk a galériát működtetni, mint ahogy eddig, inkubátorházként segíteni az alkotókat, előadókat, havonta újabb és újabb tárlatokkal megörvendeztetni a látogatókat, bemutatni a nagyközönség számra a Kárpát-medence értékeit.”

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #galéria | #Kultúra | #tárlat |
likeold
a fb oldalunkat