Hirdetés

Sokszínű kiadvány a győri nemzetiségekről

Fotó: Ács Tamás
Kárpát Zsolt
2022.02.08. 13:53

Egyedi kiadvánnyal zárult a 750-es jubileumi év könyvszekciója. A kedden bemutatott, Nemzetiségek Győrben című kötet részletesen foglalkozik többek között a városunkban élő németek, lengyelek, örmények és horvátok kultúrájával illetve történelmével.

Hirdetés

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere a könyvbemutatón kiemelte, az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy az itt élő különböző nemzetiségű emberek identitásuk megőrzésével tegyék sokszínűvé városunkat.

A Városházán mutatták be a Nemzetiségek Győrben című könyvet, amely része a 750-es Győri jubileumi év kiadványainak.

Hirdetés

„Az ünnepi évben olyan könyv portfóliót állítottunk össze az olvasóknak, amely egy teljes képet ad Győrről, ebbe jól illeszkedik a most megjelent kiadvány” – mondta el az eseményen dr. Dézsi Csaba András polgármester.

8 nemzetiség mutatkozik be a könyvben, a szerzők szerint sokan nem is tudják, hogy a cigány, német, lengyel és örmény nemzetiségeken túl például bolgár és orosz közösség is létezik Győrben.

Kultúránk és sorsunk összeforrt, ezért az volt a célunk, hogy valamennyi itt élő nemzetiség megmutathassa magát a könyvben. Szerencsére a város vezetése mellett a nemzetiségek képviselői is segítettek minket. 2020-ban kezdtünk el dolgozni a kiadványon, az előkészítés és a rengeteg befektetett munka után állt össze a kötet” – mondta el a Győr+ Médiának Takács Miklós társszerző.

Bihari Zoltán a kiadvány másik társszerzője arról is beszámolt, hogy a nemzetiségek számára ez a bemutatkozás egyedülálló. A történelmi, kulturális áttekintés mellett egyéni történeteket ismerhetünk meg.

„Műfajilag történelmi anyagok, illetve riportok , személyes portrék egyaránt születtek. Mindenképpen meg kell említenem a nemzetiségi programokat, rendezvényeket, amelyekkel szintén foglalkozik a könyv. Ilyen például az egész országban egyedülálló lengyel zenei fesztivál” – fogalmazott.

A kiadványban szerepelnek azok az emlékművek is, amelyek kapcsolódnak a Győrben élő nemzetiségekhez.

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #kiadvány | #könyv | #nemzetiség |
likeold
a fb oldalunkat