Sok cicát mentett a Puha Praclik Egyesület

J. Kovács Andrea Fotó: Puha Praclik Egyesület és Kóka Enikő
2024.01.12. 14:10

Mentés, gyógyítás, gondoskodás, dédelgetés, erről szólt a Puha Praclik Egyesület tavalyi évének minden egyes napja. A részletekről Rikovics Anitával, a kóbor, segítségre szoruló macskákat mentő szervezet alelnökével beszélgettünk.

A 2019-ben alakult egyesület tizenegy taggal kezdett működni. Ma tizenkét ideiglenes befogadónál vannak elhelyezve a a cicák. Rajtuk kívül dolgozik még tizenegy önkéntes, akik fuvart vállalnak, kapcsolatot tartanak a közösségi média felületein, segítenek a pályázatírásban, illetve abban, ami éppen adódik.

A Puha Praclik fennállása óta a tavalyi év bizonyult a legmozgalmasabbnak. Rengeteg, öröm és bánat érte őket.

„Nőtt az ideiglenes befogadóink és az aktív önkénteseink száma. Nagy forgalmat bonyolítottunk, összesen 248 cicát fogadtunk be 2023-ban, ebből 193-an gazdihoz kerültek. Nyáron rekordszámú – százhatvan – állatról gondoskodtunk. Ilyen még soha nem fordult elő, és nem tudok róla, hogy lenne egyesület Magyarországon, ahol ennyi macskát tudnak egyszerre ellátni. Pályázati pénzekből tudtunk vásárolni kültéri kenneleket, így jó időben több állatot fogadhatunk. Télen ennél kevesebb, 100-110 cica lakik ideiglenes befogadóknál. Ők lakásban, illetve fűtött cicaházakban vészelik át a hideget.

Szerencsére nem volt hiány örömteli pillanatokban. A két praclis örökbefogadó napunkon sok cica talált gazdira. Ez önmagában is csodálatos, de ennél is jobb érzés volt, hogy mennyien eljöttek megismerni bennünket. A mai világban különösen is értékesek a személyes találkozások. A beszélgetések remek hangulatban teltek és megerősítettek bennünket abban, hogy jó úton járunk. Fantasztikus látni az érdeklődő felnőtteket és a gyerekek szemének csillogását. Bízom benne, hogy a felnövő generáció továbbviszi a mi szemléletünket” – hangsúlyozza az alelnök.

Szükségük is volt a pozitív megerősítésre és visszajelzésre, hiszen az egyesületben mindig komoly munka folyik. Ráadásul mindenki munka után a szabadidejében, este és éjszaka a család mellett csinálja. A Puha Praclik sikerének titka az összetartó, jó csapat. Anita nagyon büszke rájuk, mert kitartóan és szívvel-lélekkel végzik a vállalt munkát.

Az állatmentőknek a legnagyobb problémát a vírusokkal való megküzdés jelentette. Rengeteg ellenintézkedést tettek, mégsem sikerült mindig megelőzni a pusztító betegséget. Az egyik ilyen eset az volt, amikor egy demens, idős nénitől, rettenetes körülmények közül kellett kimenteni több pici állatot. A kicsik első tesztje negatív volt, majd két nap múlva pozitív lett. Velük pedig sajnos bevitték a kórt a befogadókhoz és az erőfeszítések ellenére néhány cicát el is veszítettek.

Rikovics Anita a sikerek között említi az 1 százalékos bevételt, hiszen majdnem tizenhárom millió forintot kaptak, közel 1700 felajánló jóvoltából. Emellett év közben is érkeznek az adományok, valamint folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket. Novemberben részt vehettek a városi önkormányzat meghívásos pályázatán, ahol 4,8 millió forintot nyertek.

Minden forintnak helye van náluk, hiszen csak az állatorvosi költségek másfél milliót tesznek ki havonta. Ivartalanítási akcióra az elmúlt évben hat millió forintot költöttek, így 238 nőstényt és 126 kandúrt sikerült ivartalanítani. Az egyesület négy éves működése alatt pedig összesen 1289 macska sterilizációját végeztették el. Ezt szeretnék folytatni 2024-ben is, mert csak ezzel lehet megelőzni a nem kívánt szaporulatot. Terveik között szerepel még a cicaházak korszerűsítése, a kifutók lefedése és az ideiglenes befogadók számának növelése.

Kapcsolódó témák: #cica | #Győri Puha Praclik Egyesület | #macska |