Hirdetés

Sok az elektromos roller, mégse szabályozzák

Fotó: Győr+
Zombai-Kovács Ákos
2022.08.09. 15:57

Népszerű rezsicsökkentő eszköz az elektromos roller, a legkeresettebb termékek közé tartozik idehaza. 100-110 ezer forintnál kezdődik az ára, de a vásárlók többsége 150, sőt akár 200 ezer forintért is vásárol járművet. A fővárost és a nagyvárosokat ellepték az elektromos rollerek, a járvány is nagyot lökött az alternatív közlekedési eszköz terjedésén. De sajnos egyre több az elektromos rollert használókat érő közlekedési baleset, ennek ellenére a szabályozás késik, a jogszabályok még csak nem is ismerik az elektromos roller fogalmát.

Hirdetés

Egy úgynevezett beugró modellt mutatott stábunknak a győri elektromos roller szaküzlet ügyvezetője. Németh László egy párizsi nyaraláson szeretett be a modern közlekedési eszközbe, majd áprilisban elindította ezt a belvárosi boltot. Az elmúlt időszak legkeresettebb termékeinek egyike az e-roller, amit itt is tapasztalnak.

Több felmérést, kutatást is végig böngésztem, amiből úgy látszik, tényleg nagyon pörög az e-roller piac, most Magyarországon nagyjából 500 ezer fut, de néhány éven belül 2 millióra is duzzadhat ez a szám, szeretik a felhasználók, azt vesszük észre” – mondta a Győr+ Médiának Németh László.

Az elektromos rollernek számtalan előnye van, főleg egy olyan nagyobb városban, mint Győr. A szakember szerint a gyorsaság a legfontosabb, na meg persze, hogy nem autóba vagy buszra szállni. „Megfizethetetlen, hogy néhány perc alatt eljutsz A-ból B-be, nem kell autóba szállni és a dugóban ülni, vagy a menetrendhez igazodva 20-30 percet buszozni” – tette hozzá az E-Roller Shop ügyvezetője.

Az e-roller használatához komolyabb előképzettség nem szükséges, viszont költeni érdemes rá, mindjárt az első járgányra is. 100 ezer forint fölött indul az elektromos rollerek ára, de ebben az üzletben is van akár közel félmilliós eszköz is. „Jók a beugró modellek is, amik általában 100-120-140 ezer forintnál indulnak, de egy-egy komolyabb darab akár félmillió forintba is kerül, nálunk is vannak ezekből a profibb járgányokból” – emelte ki a szakember. Bár egyre több ilyen járgány közlekedik idehaza, az e-rollerre vonatkozó szabályozás késik. Sok balesetet is szenvednek elektromos rolleresek, ennek ellenére a mostani jogszabályok még csak nem is ismerik az elektromos roller fogalmát.

Nekünk, rollereseknek is jó lenne egy korrekt, mindenki számára kedvező szabályozás, most a KRESZ nem is ismeri az elektromos roller fogalmát, azt se tudjuk, hogy igazából hol közlekedhetünk, a kerékpársávban vagy az úttesten kell, hogy menjünk” – hangsúlyozta Németh László. Az e-roller a jövő nagy durranása lehet a városi közlekedésben és a rolleresek szerint is fontos lenne meghatározni, mi kell a jármű vezetéséhez. Korábban szó volt róla, hogy jogosítvány és bukósisak is kötelező lenne a használatához és nem is lehetne rollerezni a kerékpársávban. A valóságban azonban csak tervezet született arról, hogyan módosítanák a KRESZ-t az elektromos roller gyors terjedése miatt.

Kapcsolódó témák: #közlekedés |
Hirdetés