Siker, hogy talpon maradtunk

Szigeti Sándor O. Jakócs Péter
2022.12.17. 18:33

Az Aqua Sportközpont, a Magyar Vilmos Uszoda, az Olimpiai Sportpark és az Audi Aréna üzemeltetését is végző Győr Projekt Kft. az energiaválság epicentrumában találta magát a 2022-es évben. Nagy Gergely László ügyvezető szerint a jövő év is nehéz lesz, de legalább már tervezhető.

„Nagyon nehéz helyzetből indultunk, hiszen mi már tavaly októbertől kezdve piaci áron vesszük a villamos energiát és a földgázt. Idén januártól azután hatszoros, később pedig nyolc- és tízszeres, sőt volt olyan átmeneti időszak, amikor hússzoros árakat kellett kifizetnünk, amit egyszerűen nem lehetett kigazdálkodni” – mondja Nagy Gergely László.

„Lépnünk kellett, ezért felülvizsgáltuk és optimalizáltuk a teljes szerződésállományunkat, és megszüntettünk minden olyan szerződést, amely nem volt létfontosságú a kft. működéséhez. Ezekkel a takarékossági lépésekkel sikerült talpon maradnunk, amit egy ilyen év után abszolút sikerként értékelek” – hangsúlyozta az ügyvezető.

„Köztudott, hogy a létesítményekben korlátozott nyitvatartást és meghatározott temperálást vezettünk be, de a kezdetektől fogva azon dolgoztunk, hogy a győriek megváltozott feltételekkel ugyan, de ismét birtokba vehessék azokat. A tartós és teljes leállást szerettünk volna megelőzni, így találnunk kellett egy olyan megoldást, amely egyszerre reagál a lakosság igényeire, nem lehetetleníti el a gazdálkodásunkat és a lehetőségekhez igazítja a működtetést” – vázolja a több irányból érkező kihívásokat a szakember.

Úgy látja, a győriek egy idő után elfogadták a meghozott intézkedéseket, főleg, miután szembesültek vele, hogy az energiaválság globális méreteket öltött és mindenkit érint.

Nagy Gergely László szerint ilyen előzmények ismeretében sikerként kell elkönyvelni, hogy a sportolók után a győriek számára is nyitva áll az Aqua Sportközpont sátras medencéje. „Évtizedes elmaradt felújításokat, átfogó fejlesztéseket végzünk a Magyar Vilmos Uszodában, amely várhatóan már jövőre megújult és megszépült formában fogadhatja újra látogatóit. Az Olimpia Sportpark és az Audi Aréna számos rangos hazai és nemzetközi eseménynek volt európai szintű házigazdája még ebben a helyzetben is, és további jó hír, hogy január másodikán megújult és átalakult formában ismét megnyit a győri látogatóközpont” – emelte ki az ügyvezető.

És hogy milyen lesz a jövő? „Hasonlóan nehéz, ha nem nehezebb” – válaszolja kérdésünkre, ugyanis az energiaárak tartósan magasak maradnak. Éppen ezért lényeges, hogy novemberben egy új, egy évre szóló áramszerződést sikerült kötnie a Győr Projekt Kft.-nek. A szerződéssel a költségvetésük egyik legnagyobb tétele tervezhetővé vált és nagy erőkkel dolgoznak az új gázszerződés megkötésén is. A hosszú távú gazdaságos üzemeltetés érdekében megkezdődött az Aqua Sportközpont és a Magyar Vilmos Uszoda teljes energetikai korszerűsítése és további tárgyalások zajlanak az Olimpiai Sportpark és az Audi Aréna energetikai fejlesztéséről is.

Egy biztos: az Audi Aréna továbbra is kulturális és sporteseményekkel várja a látogatókat, valamint a sportolni vágyók előtt nyitva áll az Aqua Sportközpont és az Olimpiai Sportpark.

Kapcsolódó témák: #energiaválság | #Győr Projekt Kft. |