Hirdetés
Győr értékeiről mesél az igazi lokálpatrióta

Sétára hív a legendák őrzője

Fotó: Csobay Dániel
P. Csapucha Adrienn
2022.09.16. 08:05

Nála nagyobb lokálpatriótát aligha talál az ember, Győr szinte minden utcájához, nevezetességéhez fűződik egy kedves, vagy éppen kalandos története. Csobayné Pintér Éva idegenvezetőként állandó feladatának tartja, hogy minél szélesebb körben mutassa be és ismertesse meg városunk kulturális és művészeti értékeit, új utakat, új élményeket tárva a felfedezők elé.

Hirdetés

Közeleg az este, így összekötve a kellemeset a hasznossal, hol máshol, mint a folyóparton sétálva beszélgetünk Évával. Tematikus városnézéseinek egyik kiemelt eleme ugyanis a sétahajózás a naplementében, erre készül most is, de mielőtt a vendégek megérkeznének tudunk néhány szót váltani az életéről, a hivatásáról, az idegenvezetésről.

Gyorsan kiderül, hogy a turizmus és ő lassan 40 éve elválaszthatatlanok, és mivel Győr is óriási helyet foglal el a szívében, nem volt kérdés, hogy szülővárosában szeretné kalauzolni a városban élőket, vagy az ide érkező vendégeket. „Teljesen más pályára készültem, mikor főiskolára jártam még a turizmus is nagyon gyerekcipőben járt hazánkban. Viszont aki erre a szakra jelentkezett, annak kötelező volt az idegenvezetést is elvégezni. Majd ehhez kapcsolódóan egy gyakorlatot is teljesíteni kellett, amit én a Balatonon és Budapesten végeztem német turisták körében. Beleszerettem az idegenvezetés nyújtotta változatosságba, a sikerélménybe és abba, hogy örömet tudtam szerezni másoknak– eleveníti fel pályája kezdetét a ma is épp olyan lelkes szakember.

Kezdőként nagyon sok csoporttal utazhatott külföldre, majd mikor anyai örömök elé nézett jött egy kis szünet a karrierjében, de mellette elkezdte tanítani a mesterségét. „Mindig is szerettem emberek között lenni, mindig is szerettem mesélni, az értékeket felfedezni és átadni” – teszi hozzá Éva. Közben sétálunk tovább és a Káptalandomb irányába mutatva így folytatja: Amikor arról beszélünk, hogy Győr a műemlékekben harmadik leggazdagabb város ez valóban jól hangzik, ám sokszor az itt élők sem tudják, hogy milyen értékek, kincsek között mennek el nap mint nap, mikor a hétköznapi tevékenységeikkel foglalkoznak. Éppen ezért egészen rá tudnak csodálkozni a helyi vendégeim arra, ha egy-egy izgalmas történetet megosztok velük. Sokszor nem csak a látott érték érdekes, hanem a mögötte rejlő emberek, életek, művészek, vagyis sok olyan dolog, ami különlegessé teszi a városunkat!”

Éva nem tagadja, minden nap felfedez ő is valami újdonságot a városban, ez a gazdagság pedig egészen lenyűgözi. „Mikor a tematikus városnéző túráinkat elkezdtük, magam sem gondoltam volna, hogy akár 50 témát fel tudunk majd dolgozni a kollégáimmal. Minden évszaknak megvannak a kedvenc programjai, ezek közül is az egyik személyes kedvencem a barokk értékeinket prezentáló „Angyalséta”, ezzel kezdődött a tematikus rendezvények sora immáron 9 évvel ezelőtt” – avat be szakmai munkájukba az idegenvezető, s ezzel párhuzamosan felszállunk a hajóra, hogy megkezdjük másfél órás utunkat a várfalak, emlékművek, templomtornyok ölelésében, a folyók városában.

Ahogy finoman hullámzik a Mosoni-Duna a lábunk alatt, nem győzök gyönyörködni a tájban, magamba szívom a lágy őszi levegőt, s vele együtt a történelmet, mely Győrben úton-útfélen körbevesz. Felfedezem, átélem, amit nagyban köszönhetek Csobayné Pintér Évának, a legendák őrzőjének.

Kapcsolódó témák: #idegenvezetés | #turizmus | #városnézés |
Hirdetés