Hirdetés

Séta reménnyel és szolidaritással

Fotó: Marcali Gábor
győr+
2019.10.11. 21:16

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Pénteken délután hídsétán és a témában tartott konferencián hívták fel a társadalom figyelmét Győrben is a betegségre, a megelőzésre.

Hirdetés

Minden kezdeményezés célja, hogy a nők és a férfiak is minél többet tudjanak az emlőrákról, a korai felismerés fontosságáról, a kezelés lehetőségeiről. Szombaton 10 órától a pinnyédi erdőben Pink futásra és jótékonysági adománygyűjtésre is várják a támogatókat és érdeklődőket.

Rózsaszín szalag és luftballon volt minden résztvevőnél, akik csatlakoztak a péntek délutáni győri hídsétához amely a mellrák elleni közdelem hónapjában a betegségre hívja fel a figyelmet.

Hirdetés

A rózsaszín szalag nem véletlenül ivódott be a köztudatba. Szimbolizálja a reményt, a félelem leküzdését, akik viselik nem csak a betegség túlélői, hanem azok is feltűzik, akik a szolidaritásukról tesznek bizonyságot.

Az Esély a gyógyulásra – Rákbetegek Győri Egyesülete Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Petz-kórházzal és más partnerekkel együttműködve évek óta szervezi a hídsétát, amelyen évről-évre egyre többen sétálnak át közösen rózsaszín lufikat is kezükben tartva, az összefogást szimbolizálva a Kossuth-hídon.

Béres Klára a Béres Gyógyszertár kommunikációs igazgatója, a Teljes Életért Béres Alapítvány elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarországon a daganatos betegségek közül a harmadik leggyakoribb az emlőrák, amelyben minden nap öten halnak meg. A betegségből bekövetkező halálozást megelőzéssel és kezeléssel egyaránt lehet csökkenteni.

Az emlőrák kialakulása összefügg az életmóddal, ugyanakkor szűrhető és időben felfedezve, megfelelő kezeléssel, jó eséllyel gyógyítható.

„A legnagyobb csoda, hogy élhetünk” – összegezte Béres Klára – „Nem csak érdemes, de kötelességünk is küzdeni az életért. 43 százalékban mi magunk vagyunk felelősek az egészségünkért, és minél hamarabb felismerjük a betegségünket, annál nagyobb esélyünk van a túlélésre.”

Csordás Adrienn, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház ápolási igazgatója szerint bár legfőbb kincsünk az egészség, mégis csak akkor döbbenünk rá erre, amikor beteggé válunk. Akkor értékeljük igazán, ha rájövünk, mit veszíthetünk a betegségünk miatt. Ezért fontos, hogy minél előbb orvoshoz forduljunk, és minden nap jusson eszünkbe az, ami az életben a legfontosabb, vagyis az egészségünk.

Az emlőrák 50-65 év között a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nők, és a férfiak körében is előfordul. A genetikai hajlam, a családon belüli öröklődés is szerepet játszhat a betegség kialakulásában. A genetikán túl, a környezeti faktorok, az életmód is meghatározó tényező. A rákos megbetegedés időben való felismeréséhez pedig elengedhetetlen a test folyamatos vizsgálata, és a szűréseken való részvétel.

A rózsaszín hídsétán résztvevők között az Audi ETO KC női kézilabdacsapatának tagjai mellett Ströck Barbara, a Győri Balett tagja képviselte a társulat női táncosait. Az Esély a gyógyulásra- Rákbetegek Győri Egyesületének tagjai, valamint a figyelemfelhívó rendezvényt támogató győriek a Jedlik Ányos utca-Széchenyi tér-Kazinczy utcán át haladva sétáltak a Bécsi kapu térig, ahol a rózsaszín luftballonokat az égbe engedték, szimbolizálva a Tudunk tenni, és kötelességünk tenni a betegség ellen az egészségért!” felkiáltást.

Panker Mihály, a Humánszolgáltatási Főosztály vezetője Az összefogás a mellrák ellen elnevezésű konferencia megnyitóján kiemelte a civil szervezetek, kezdeményezések fontosságát, hiszen a társadalom számára eljuttatják azon információkat, amelyek révén egyre többen tartják fontosnak, hogy tegyenek önmagukért. Ebben a munkában élenjáró szerepet tölt be az idén húszéves Esély a gyógyulásra- Rákbetegek Győri Egyesülete dr. Zaupper Tamásné elnök vezetésével, akik a betegek érdekében végzik áldozatos munkájukat és hívják fel a figyelmet azokra, akik segítségre szorulnak és azokra is, akik készek segíteni.

1999. október 19-én 21 daganatos betegtárs alakította meg az egyesületet azzal a céllal, hogy tevékenyen segíthessék egymást, és a többi érintetett a gyógyulásban. Közösségépítőkből mára társadalmi tudatformálókká váltak, amit bizonyít bővülő tagságuk, az egyre több résztvevő a hídsétákon és a témával foglalkozó előadásokon, programokon.

Szerző: Szabó Csilla
TV-s szerkesztő: Borbély Martina

Kapcsolódó témák: #egészségügy |
likeold
a fb oldalunkat