Hirdetés

„Sem több, sem kevesebb jog nem illet meg, mint mást”

Fotó: Ács Tamás
Győr+
2021.11.27. 15:37

A Győrplusz kérdezett, a polgármester válaszolt, részletekért kattintsanak!

Hirdetés

– Igaz-e, hogy csak akkor kaphatják meg a 20 év alatti győri fiatalok az ön által nekik ígért 750 forintos győri pénzérmét, ha a polgármesterrel közös fotót készítenek róluk az átadó ünnepségen?
– Természetesen nem igaz. Ezt a rágalmazást úgy vette át, és terjeszti rólam az ellenzéki sajtó, hogy engem nem kérdezett meg sem a 444.hu, sem a 168 Óra, sem a Szeretlek, Magyarország, sem a Magyar Narancs. Egyszerűen arról van szó: Győr egész évben sok, különböző eseménnyel ünnepli, hogy 750 évvel ezelőtt kaptuk meg a királyi városi jogainkat, mely meghatározta Győr jövőjét. Az érmék ünnepélyes átadása előtt a jogosult fiatalok regisztrálásakor olyan nyilatkozatot, hozzájárulást íratunk alá minden szülővel, vagy a már felnőtt korú fiatallal, mint a tanév elején a város valamennyi óvodájában és az iskolákban a későbbi jogviták elkerülése végett. Enélkül ugyanis a gyerek a sajtófotókon, vagy az eseményekről készült más képeken nem szerepelhet. A fényképezkedés azonban nyilvánvalóan nem kötelező. Van olyan fiatal, aki csak a saját telefonján szeretné megörökíteni emlékbe az élményt, ilyenkor szívesen segítünk neki. A fiatalok nagy többsége azonban örömmel veszi, ha profi fotós örökíti meg a pillanatot. A fotók nem nekem készülnek, hanem a bevált gyakorlat alapján, feltesszük a meet&visit great oldalra, ahonnan a családok le tudják tölteni. A képek közül az átadó ünnepségek meghirdetésekor néhányat fölhasználok, de ha valaki ezt sem akarja, senki sem próbálja rábeszélni. A jogszerűségre annyira vigyázok, hogy egyszer egy lány azt kérte, a saját telefonján örökítsük meg, de egy fotós erről nem tudva, távolról lefényképezte őt. Odamentem a lánnyal a fotóshoz, aki szemünk előtt törölte ki a gépéből. Sajnálom, hogy az ellenzék el akarja venni a fiatalok és a szülök örömét, sajnos azonban ők itt tartanak. Ezzel a mentalitással nem tudok mit kezdeni, hiszen én városközösséget akarok építeni. Emlékezetessé, boldoggá tenni az évfordulót, és méltatlannak tartom, hogy az ellenzék a közös ünneplés minden mozzanatát meg akarja keseríteni.

Más téma: nem gondolt arra, hogy a Gerzson és Panka kalandjait bemutató mesekönyvének nagyívű színházi bemutatója ellenérzéseket szülhet?
– Nem. A gyerekek imádják ezeket a meséket. Köztudott, hogy Győrben éppen húsz éve minden ősszel megrendezzük a nemzetközi könyvszalont. Ezen a népszerű kulturális eseményen a színházban a legismertebb, legolvasottabb írók mellett a helyi alkotók is bemutatkoznak. Az idén a 750 éves évforduló alkalmából különösen sok győri alkotó jelentkezett új kötettel. A papagájaim kalandjairól szóló könyvsorozat első kötete még jóval azelőtt született meg, hogy polgármester lettem volna. Az elsőt is színházi pódiumbeszélgetésen mutattam be, vállamon egy papagájjal. Úgy gondolom, polgármesterként nekem sem jár kevesebb lehetőség, mint más győri szerzőnek. Sem több, sem kevesebb. Egyébként hálás vagyok Halász Juditnak és Bodrogi Gyulának, hogy felolvastak a könyvemből, Halász Judit a beszélgetésen is részt vett, és megtisztelőek voltak dicsérő szavai az írásról és a rajzokról egyaránt. Pedig, ha valaki, ő érti a gyerekek lelkét, és ismeri az ízlésüket.

Vidéki nagyváros polgármestereként elsőként rendelte el a kötelező oltást a hivatalban, s ezt kérte az önkormányzati cégek, intézmények vezetőitől is. Orvosi vagy polgármesteri minőségében döntött így?
– Nincs külön orvosi és polgármesteri énem. Az oltások elrendelésében természetesen közrejátszott orvosi hivatásom és tudásom. Az itt dolgozók és az ügyfelek egészségének, életének a megóvása érdekében nem tehettem mást, mint két, egyébként Fidesz-vezetésű fővárosi kerület után, vidéken elsőként elrendeltem a koronavírus elleni kötelező oltást. Ezzel nemcsak az egyén, hanem a társadalom, ezen belül egy szűkebb közösség, a város lakóinak védelme a cél.

– Legutóbbi beszélgetésünk óta is jelentősen romlott a járványhelyzet az országban. Maradnak-e el év végi rendezvények a járvány felerősödése miatt?
– Győrben az ádventi időszakban nem lesznek kültéri koncertek, és más olyan rendezvények, melyek nagyobb tömegeket vonzanak. Az emberek azonban hangulatos, kivilágított környezetben sétálhatnak, lesznek étel- és italárusok is. Az idén is működik az óriáskerék és a korcsolyapálya, és szép fényjátékban gyönyörködhetünk a Széchenyi téren.

Kapcsolódó témák: #advent | #Győr750 | #Győri önkormányzat | #karácsony |
Hirdetés