Segítőpont nyílik a menekülteknek

Fotó: Ács Tamás
Németh Boglárka
2022.03.04. 13:40

Információs és segítőpont nyílik szombattól a menekültek számára a Honvéd ligetben, a vasútállomással szemben. Másfél nap alatt alakították ki a három konténerből álló objektumot, ahol a háború miatt érkező menekültek kapnak vizet, élelmet és azonnali, hiteles tájékoztatást.

A molinókat rakták fel elsőként a konténerekre, némelyben már székek és asztalok is voltak. Gőzerővel dolgoznak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Győri Egyházmegyei Karitász munkatársai, hogy holnap reggel minden készen álljon a menekültek fogadására. 

“Ennek a segítőpontnak az elsődleges feladata az lesz, hogy folyamatos ügyeletet tartunk itt a munkatársainkkal a vasúttal vagy más közlekedési eszközzel Győrbe érkező menekülteknek. Információs segítséget nyújtunk az eligazodásban, segítünk nekik alap élelmiszerekkel (víz, üdítő, szendvics), amennyiben erre szükségük van. Próbáljuk majd őket tájékoztatni arról is, hogy milyen hivatalos teendőik vannak a megérkezést követően. Ha szükséges akkor a katasztrófavédelmet is értesítjük, vagy ha épp szállásra van szükségük azt is intézzük” – mondta el a Győr+ Médiának Panker Mihály, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője, aki hozzátette hogy holnap, azaz szombat reggel fog megnyílni a segítőpont, amiről az Operatív törzzsel és a Védelmi Bizottsággal közösen döntöttek. Azt hogy ez meddig fog a Honvéd Ligetben állni, egyelőre nem tudni. A regionális ügyvezető azt mondja: mindenre, még a legrosszabbra is felkészültek. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász a határnál is megfeszített munkát végez napok óta, folyamatosan segítenek. Ha kell szállással, adománnyal vagy néhány jó szóval látják el az ukrán-orosz háború menekültjeit. A karitász munkatársai közül van, aki menekültként érkezett, de már önkéntesként munkába is állt hazánkban. “A napokban érkezett hozzánk egy kárpátaljai család, akiknek a szálláskeresésben nyújtottunk segítséget. Az apa a munkácsi Karitásznál teljesített szolgálatot és most a Katolikus Karitásznak köszönhetően már itt nálunk segíthet tovább. Fontos láncszem ő a hazájából érkező sorstársainak, hiszen ő már jó helyen van, tudja a nyelvet, ismeri a helyszínt, a helyzetet. – számolt be Lőrincz Attila, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója.

Mind a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, mind pedig a Győri Egyházmegyei Karitász nagyon büszke az önkénteseire, segítők jelentkezését pedig továbbra is várják, ahogy az adományokat is le lehet adni a segélyszervezetek gyűjtőpontjain. 

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #háború | #önkéntesség | #Oroszország | #segítség | #Ukrajna |