Hirdetés
Környezetvédelem

„Segélykérésünk talán nem pusztába kiáltott szó”

Fotó: Szabó Andrea
Szigethy Teodóra
2021.03.22. 10:59

A szentiváni önkénteseknek is az illegálisan lerakott szeméttel gyűlik meg a legjobban a bajuk, hiába igyekeznek a tagok terjeszteni a városrészben a környezettudatos szemléletet. Míg a szemetet lerakni elég pár perc, addig a sokszor telep méretűre növő kupacok felszámolása és elszállíttatása komoly és időigényes munka.

Hirdetés

A Szentiváni Önkéntes Szemétszedők (SZÖSZ) csoport 2019 óta működik. Akkor a TeSzedd! akció könnyebb bonyolítása miatt hozta létre Szabó Andrea. A mintegy 200 főt számláló társaság aztán olyan közösséggé fejlődött, aminek kiemelt feladata lett a környezetvédelem, a környezettudatos gondolkozás terjesztése, „zöldítő” ötletek átadása.

Szabó Andrea, aki maga is Szentivánon lakik, azt mondja, rengeteg ötletük van, amivel jobbá, környezettudatosabbá válhatna Győrszentiván. Kifejtette, csatlakoztak a használt mobil gyűjtőakcióhoz, amit a Jane Goodall Intézet indított több alapítvánnyal, egyesülettel karöltve, hogy védjék Afrikában a veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyét. Itt bányásszák ugyanis a mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet. Ha az emberek leadják a már nem használt készülékeiket, abból újra hasznosítható ez az anyag.

Megtették az első lépéseket, hogy a városrészben kihelyezzenek használt étolaj gyűjtőt, valamint, kezdeményezték, hogy a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központtal közösen kihelyezzenek kupakgyűjtő szívet.

Szabó Andrea rámutatott, hiába ösztönzik a tagok egymást zöldítő ötletekkel, hiába szedtek össze anno 180 zsák szemetet, s azóta is gyűjtenek kisebb csapatokban, a városrész életét megkeseríti a rengeteg hulladék. „A szentiváni erdők helyzete ismét katasztrofális, Nagyhegy, Kertváros zöldterületein több illegális szemétlerakó hely működik” – mondta.

A csoport keresi az együttműködés lehetőségét más hasonló célú civil csoporttal, például a „Szedett szemét” aktivistáival, hogy enyhítsék a környék szemétterhelését, valamint a hulladékradar alkalmazáson keresztül jelentik az illegális lerakó telepeket. A probléma megoldása hosszadalmas, de bíznak abban, hogy segélykérésük nem csak pusztába kiáltott szó lesz.

Az ügyben megkerestük Szabó Jenő, győri önkormányzati képviselőt, aki korábban is a szemétszedési akciók mellé állt, s támogatásáról biztosította az önkénteseket. Általánosságban közölte, ha jelzés érkezik egy szeméttel terhelt területről, először a jelzést vevő kideríti, ki a tulajdonos, s őt felszólítják a megtisztításra, az ugyanis az ő feladata (akkor is, ha nem ő szórta el a hulladékot). Ez gyakran nem gyors folyamat.

A képviselő hozzátette, az önkéntes akciók nagyban segítik a város megtisztításáért vívott harcot. Ha kezdeményezésről kapnak értesítést, abban megpróbálnak segíteni. Az ilyen ügyekkel kapcsolatban a lakossag@gyorszol.hu címen keresztül lehet felvenni a kapcsolatot az illetékesekkel.

Kapcsolódó témák: #környezetvédelem | #természet |
Hirdetés