Hirdetés
Győr+ Konyha

Savanyú halsaláta

Szarka Zsófi
2020.05.24. 19:38

A kiskorunkban kevésbé népszerű, vagy netán utált ételek egyszer csak egészen más értelmet kapnak, amikor felnövünk. Ennek a halsalátának a története valahogy pont így kezdődik.

Hirdetés

Még mindig rendhagyó helyzetben vagyunk. A szokásos életvitelünk, napirendünk és lehetőségeink korlátok között vannak a járványügyi intézkedések miatt. Az újdonságok mellett, mint a gyakori otthonlét, a hiányérzeteink is egyre gyakoribbak.

Olvasóimmal már többször tudattam, hogy a határon túli Felvidékről származom, és ennek köszönhetően a régi magyar vagy éppen már szlovák hatással megfűszerezett ételeket, recepteket is jól ismerem.

Hirdetés

Magyarországon élő barátaink közül néhányan azonban egy-egy tipikusan ilyen étellel már nehezen, vagy egyáltalán nem barátkoznak meg. Ilyen a kofola mellett a tőkehalsaláta (treszka), vagy annak is a szélsőségesebb változata: a savanyú halsaláta is.

A különbség leírva és látva alig észrevehető, de kóstolásnál annál inkább.

A tőkehalsaláta párolt, darált halból készül sok majonézzel, a savanyú halsaláta azonban a mindenki által ismert ruszliból, azaz ecetes lében pácolt heringfiléből, darabosan, viszont ez is majonézzel.

A szüleim, leginkább apukám imádja, egy kis feferónnal, a nagymamám minden egyes reggel ezt eszi, szintén egy kis erős, darált paprikával. Éveken keresztül kóstoltatták, vásárolták, kínálgatták, de egyértelműen tudtam, hogy én ezt nem szeretem.

Na de változnak az idők. Távol vagyunk a családjainktól már hónapok óta. Nem reggelizünk együtt, nem kínálják a halsalátát. A napokban viszont az egyik szupermarketben megálltam egy polc előtt, ahol pácolt heringek sorakoztak. Hazavittem egy üveggel, majd egy tökéletes savanyú halsalátát készítettem belőle, amit megreggeliztünk. Megszerettem. Holnap pedig újra veszek egy üveg heringet, egy újabb halsalátának.

Lássuk a receptet!

Bevásárlólista

  • 200 g ecetes heringfilé (ruszli)
  • 1 szál friss újhagyma
  • 4-5 tekerés friss bors
  • fél citrom leve
  • csipet só
  • 1 ek. majonéz
  • 2 ek. tejföl (2,8%)

Elkészítés

A ruszliról leszűröm a levét. Egy deszkára öntöm a halat és a benne lévő ecetes hagymát, répát. A halakat apró kockákra vágom, a hagymákat szintén aprítom. Egy tálba teszem, amihez hozzáadom a majonézt, tejfölt, borsot, friss hagymát és pár csepp citromlevet. A végén kóstolom, hogy elég sós-e, ezután ízesítem még. Akinek elég savanyú, elhagyhatja a citrom levét, ez csupán lágyítja az illatával.

Friss retekkel, pirított rozskenyérrel egy kirándulást jelent a Felvidéken.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat