Hirdetés
Felnőttek a pingvinfiókák

Rudi és Topi új ruhában

Fotó: Xantus János Állatkert
Győr+
2022.05.14. 12:34

Ahogy telik a május, és a tavasz nyárba fordul, egyre közelít a gyereknapi program az állatkertben is. A szervezések közepette az állatkert munkatársai az eddigieknél is nagyobb figyelemmel fordulnak a gyermekek felé, így természetesen az állatok csemetéi felé is. A pingvingondozók megdöbbenve eszméltek rá a pingvincsaládban bekövetkezett változásokra.

Hirdetés

A 21 fős győri pingvinkolónia kétévesei idén elérték azt a kort, amikor hivatalosan is felnőttként tekinthetünk rájuk. Az afrikai pápaszemes pingvineknél kiszámítható ciklusban követik egymást a különböző időszakok: az első vedlés, az első vízre szállás, majd a búcsú a gyermekkortól.

A kispingvinek, miután elhagyták a fészket és levedlik pihe-puha fiókatollaikat, a hátukra veszik a hamuban sült pogácsás tarisznyájukat és nekiindulnak a nagyvilágnak szerencsét próbálni. Aki sikeresen vette ezt a kihívásokkal teli időszakot, az visszatérhet a partra, és másodszor is nekiáll egy teljes tollcserének. Eddig is vízhatlan tollaik voltak ugyan, de igyekeztek kerülni a feltűnést, így csak az alap szürkés-fekete és fehér változatot követték.

Hirdetés

Kétéves korukat elérve azonban ideje elegánsra váltani, hiszen a pingvinhölgyek és -urak szívét öltönyben és kosztümben lehet csak elnyerni. Topi és Rudi, igaz, állatkerti pingvinek, de követik vadon élő társaik ciklusát. Aki most rájuk néz, már nem ismeri fel bennük a múlt heti fiókát. Már kirajzolódik rajtuk a „pápaszem” is, amelyről a faj a magyar nevét kapta. Rudi vedlése még nem fejeződött be teljesen, de Topi – vagy Dagi, ahogy becézik – elegánsan feszít a medence szélén. A napokban már ki is próbálta friss gúnyáját a vízben is, és meglehetősen elégedettnek tűnik benne.

Látogasson el a győri állatkertbe, váljon részévé a pingvincsalád életének! Eddig könnyű volt kiszúrni a két kamasz fiókát a kolóniában, de most új kihívással kell szembenéznie a látogatónak. És vajon melyik társuk személyében talál rá a szerelem a két ifjú felnőttre? Lehet, hogy pont egymásban látják meg a nagy Őt? Találgassunk együtt a pingvin sétán mindennap 13 és 16 órakor a Xantus János Állatkertben!

Szöveg: Xantus János Állatkert

(X)

Kapcsolódó témák: #Xantus János Állatkert |
likeold
a fb oldalunkat