Rózsavölgyi: Tudatos fatelepítés szükséges a kiserdőben

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2023.11.05. 13:18

A kiserdő teszi igazán élhetővé, zölddé a Marcalváros II-n lakó több mint 6800 ember életét. Akik maguk is zöldítik, csinosítják környezetüket. Többek között így mutatta be a körzetét a 11. választókerület önkormányzati képviselője, Rózsavölgyi László.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester vezette be a polgármesteri vizitet, amikor is a képviselőkkel bejárja a választókerületet és megvizsgálják, milyen fejlesztésekre van szükség, melyek a megoldandó problémák. Rózsavölgyi Lászlót ezen az első bejáráson arra kérte a polgármester, hogy a lakossági igényekkel, kérésekkel foglalkozzon, ennek megfelelően végezze a munkáját.

„Elsősorban a lakók mindennapjait érintő, jobbító fejlesztéseket végeztem, többek között járdafelújítást, padok kihelyezését, további zöldítést, parkolóhelyek felfestését, virágosítást. Azért pedig külön hálás vagyok a városvezetésnek, hogy a nagyobb kátyúkra azonnal reagáltak, a Győri Útkezelő Szervezet kátyúzott, mielőtt baleset történt volna” – tájékoztatott a képviselő.

„Együtt, közösen sok mindent meg tudtunk valósítani a lakótelepen élőkkel, folyamatosan egyeztetek velük, meghallgatom a kéréseiket és igyekszem teljesíteni is azokat” – tette hozzá Rózsavölgyi László. Így volt ez akkor is, amikor a lakók jelezték a Katód és Holenda Barnabás utcák új társasházaiból, hogy gyerekekkel, babakocsival csak az úttesten, balesetveszélyesen tudnak közlekedni a kiserdő felé, ugyanis hiányzik a járda. A képviselő megoldotta a problémát, betonlapos, minőségi, esztétikus járdát építtetett, ami 125 méter hosszan szolgálja az itt élők biztonságát. Járdák épültek még a Borsos Miklós utcában, a fodrászatnál és az aluljáró melletti kis parkolónál is, megújult a Borsos Miklós utca belső udvarában a játszótér is.

Forgalomtechnikai tükrök segítik a közlekedést a kiserdő mögött kialakított utcákban, három új utcát alakítottak ki azon a részen, ahol 250 új lakás épült. A kis utcákból nehéz volt kikanyarodni, sok volt a baleset is, ezért keresték meg a lakók a képviselőt, hogy segítsen megoldást találni a helyzetre. Rózsavölgyi László az Útkezelő Szervezet és a város támogatásával három gömbtükröt szereltetett fel az érintett kereszteződésekbe.

A városrészben sok helyen lecserélték az elavult padokat és új helyszínekre is telepítettek ülőalkalmatosságokat, de a legnagyobb népszerűségnek a pihenőszigetek bizonyultak, ahol a lakók szívesen töltik szabadidejüket, beszélgetnek, kártyáznak, olvasnak, levegőznek. Ilyen pihenősziget található a Marcal étterem környékén és az Ikva utca 52–60. szám mögötti zöld területen. 

Részben megújultak a játszóterek eszközei, napvitorlák kerültek ki több helyre, a városrészben hulladékgyűjtő edényeket raktak ki. A képviselő körbekeríttette az Ikva utcában található játszóteret, aki szerint erre azért volt szükség, mert a lakótelepi környezetben a kutyatulajdonosok és a kisgyermekesek között állandó volt a feszültség a területen.

Nagyon népszerű a Tesco melletti „kispiac”, itt korábban a földről árulták portékáikat a termelők, a képviselő közbenjárására árusító padokat telepítettek és most már kulturált értékesítés folyik.

Marcal II-n van a legtöbb szelektív sziget, az itt élők használják is őket, gond az ÖMV-kút mögötti házaknál elhelyezett szigetnél van, ugyanis más városrészekből is ide hordják a szemetet, ezért ide kamerát telepítettek.

Parkolóhelyhiány egyelőre nem fenyegeti a városrészt, ez annak is köszönhető, hogy az itt letelepedett áruházak megengedik a parkolást a területükön. A kopott parkolóhelyfelfestésekre azonban az elmúlt időszakban több figyelmet fordított a képviselő.

„A lakók egyébként jellemzően nem útfelújítást kérnek, hanem például földet, hogy virágosítsák a környezetüket, maximálisan kiveszik a részüket a környezetük szépítéséből, a kiserdőbe pedig madáretetőket raknak ki eleséggel” – hangsúlyozta a képviselő.

És akkor essék szó a kiserdőről, amely nem csak a városrész, de Győr zöld tüdeje is. Az itt élők nagyon szeretik, használják az erdőt, az itt kialakított futópályán sportolnak, idősek, babakocsisok, kutyások sétálgatnak, piknikeznek itt. A kihelyezett padokon pihenni lehet. Az összes bejárathoz kutyavécét tetetett a képviselő, oktató szándékkal. „A kiserdőt meg kell menteni! Ugyanis a magról kikelt fák kifordulhatnak a földből egy-egy nagyobb vihar hatására” – hívta fel a figyelmet a problémára a képviselő. Szeles időben már most sem szabad a kiserdőben tartózkodni. Fakop segítségével vizsgálták meg a fákat és kiderült, maximum 15 év az élettartamuk. Ezért ezeket a fákat minőségi fákkal kell pótolni. Többek között a Baba-liget fái, a MOL Új-Európa Alapítvány fásítási programja is segít ebben, valamint az Apor-iskola osztályonként évente fát ültet, a Krúdy-iskolában pedig hagyomány már, hogy az érettségiző osztályok fát ültetnek. A frissen elültetett növények utógondozását a Győr-Szol végzi, a csemetéket gondozni, locsolni, metszeni, permetezni kell, hogy szép, nagy, egészséges fákká fejlődjenek. „Tudatos fatelepítés szükséges a kiserdőben” – mutatott rá Rózsavölgyi László.

Kétségkívül a városrész legnagyobb beruházása a Págisz-iskola megújítása volt, közel 3 milliárd forintból bővítették, felújították és energiahatékonnyá tették az épületet, mindezt kormányzati forrásból, Kara Ákos országgyűlési képviselő kezdeményezésére és közbenjárásával. Nem csak az épület, hanem az előtte lévő tér, szökőkút is megújult, üde színfoltja lett a városrésznek.

Jó hír, hogy még novemberben megoldódik egy évek óta húzódó panasz. A Szent Anna Otthonban élők kérésére akadálymentesítik az otthontól a boltok irányába vezető járdát, hogy az idős emberek könnyebben közlekedhessenek.

„Teendők akadnak még, de a Marcalvárosban élőkkel közösen gondolkodva, szívügyünknek tekintjük városrészünk fejlesztését, szépítését” – fogalmazott Rózsavölgyi László.

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #képviselő | #kiserdő | #marcalváros | #pad | #PÁGISZ |