Hirdetés

Rómer Flóris, a mesék megmentője

Földvári Gabriella
2019.10.03. 13:50

Szalay Zoltán szerző a gyermekekkel kívánja megismertetni a különös papot, szerzetest, tudóst, a győri kötődésű Rómer Flórist.

Hirdetés

Rómer Flóris, a mesék megmentője című kötetet Lukács Zsolt humoros, találó rajzai illusztrálják. A kiadványt a napokban mutatták be Pozsonyban, ahol Csécs Teréz, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa méltatta azt.

A szerző egyenesen a mesék megmentőjeként prezentálja főhősét: „Tudjátok, ki mentette meg a meséket a feledéstől? Ki volt az a réges-régen élt tudós pap, aki felidézte a sárkánygyíkok ősi történeteit? Ki volt az a híres régész, aki beszélt a fák és a kövek nyelvén, és szenvedélyesen üldözte a hazugságot? Rómer Flórisnak hívták őt, a szabadságharcost, a fegyencet, az írót, akinek nem más, mint Marcus Aurelius római császár adott tanácsokat.”

Hirdetés

Csécs Teréz ismertette: Rómer Ferenc 1815-ben született Pozsonyban, szülei gonddal nevelték két fiútestvérével együtt, német anyanyelve mellett megtanult szlovákul és magyarul is. 1830-ban a Kazinczy Ferenc költő és Guzmics Izidor bencés szerzetes által 1824-ben Pannonhalmára bencés kolostorba költözött szerzetestanoncnak. A gyermekkori 15 év három fejezetet kap a könyvben, amelyek évezredeket ölelnek fel: földtörténeti korszakok a sárkánygyíkok meséje révén; felvillan Pozsony őstörténete és történeti földrajza a régészeti leletek kapcsán az akkori, 19. századi jelenben. Feltűnik Pannonhalma és a szerzetesség lényege mai korunkba helyezve.

Az ötödik és hatodik fejezet azoké az éveké Pozsonyban, melyeket Rómer élete legszebb éveiként említ. 1846-1848 között a pozsonyi akadémia tanára, József főherceg nevelője, ezek tanári pályájának legsikeresebb évei. A következőkben az 1848-1849-es szabadságharc eszméivel és csatáival ismerkedhetünk meg. Ezt is olyan könnyed összehasonlítással mutatja meg a szerző, hogy az egy kisgyerek számára is érthető: „nem avégett folyt a harc, hogy a polgárok nyáron elmehessenek a Balatonhoz szabadságra, hanem azért, hogy a császár ne csinálhasson velük azt, amihez éppen kedve szottyan.” Bízom benne, amelyik gyerek megismeri Rómer életének ezt a szakaszát, az később, felnőtt korában érdeklődve fordul majd a mélyebb megismerés felé – hangsúlyozta Csécs Teréz.

Bővebb tájékoztatás és könyvrendelés a pozsonyikifli@pozsonyikifli.sk e-mail címen.

Fotó: pozsonyikifli.sk

Kapcsolódó témák: #könyvbemutató |
likeold
a fb oldalunkat