Robbanás és nyüszítés

Mireider Máté Illusztráció: depositphotos.com
2023.12.30. 08:37

Jellemzően egy naptári évben két időszak van Magyarországon, amikor egymásnak feszül két olyan tábor, akik egyébként nem találkoznak egymással a társadalmi vita színpadján. A háziállat-tulajdonosok és a tűzijátékot kedvelők örök vitája talán sosem ér véget.

Sokszor kezdtem már azzal cikket, hogy rossz szokásom szerint görgetem a Facebookot. Nem is tudom elhagyni, nem is akarom ezt, jó mutatója annak, hogy mi zajlik az emberek fejében. Az év végéhez közeledve sok minden előtör belőlünk, de egy vita öröknek tűnik: hol lehet venni, mikortól lehet lőni, robbantani, meggyújtani a tűzijátékot és a petárdát, és miért nem a saját kertedben/utcádban/szobádban csinálod ezt, miért az én kutyámat ijesztegeted.

Legalábbis valahol ezek mentén foglalható össze a két “tábor”. Egyikük – mintegy feledve azt, hogy augusztus 20. és szilveszter környékén ez mindig egy elég provokatív kérdésként értelmezhető – már egy héttel előtte venni és próbálni akarja a színes fénykavalkádot az égre varázsoló eszközöket, míg a háziállatosok minden évben reménytelen kereszteshadjáratot indítanak, hogy márpedig idén senki ne petárdázzon, rakétázzon, robbantson, és gondoljon a félelmükben nyüszítő állatokra (ehhez külön nehézség, hogy családi házaknál pedig a pánikoló kutyák gyakran ijedtükben menekülnek, és szökni próbálnak).

Győrben persze egy kicsit jobb a helyzet. Dr. Dézsi Csaba András polgármesteri intézkedései között szerepelt a városi tűzijáték eltörlése, azt legutóbb például drónshow helyettesítette augusztusban. Más hangulata van, de kétségkívül jövőbemutató és állatbarát megoldás.

Kutyatulajdonosként a tűzijáték nem az ellenségem. Van ebben az egész lőporszagú, hangoskodó, az éjszakát megfestő zajongásban valami felszabadító, közös élmény, amikor lezárjuk az évet, megkezdjük az újat, és ehhez az ünnepléshez hozzátartozik ez is. Nem szeretem, nem is kell szeretnem, de elfogadom, hogy sokaknak viszont enélkül nem szilveszter a szilveszter. Annyiban talán kiegyezhetünk: ne mások ijesztésére, dühítésére szóljon az elhajított petárda!

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #állattartás | #szilveszter | #tűzijáték |