Hirdetés

Révész Máriusz: Összefogás szükséges a turizmusért

Fotó: Marcali Gábor
Pécskai István
2022.06.03. 19:01

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár előadást tartott a győri Városházán. Konferenciát rendeztek a térségben elérhető aktív turizmusról, annak fejlesztési irányairól és terveiről. A politikus a Győr+ Médiának adott interjújában elmondta, a kormánynak az a célkitűzése, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon.

Hirdetés

„Az élhetőségnek persze nagyon sok feltétele van. Kétség kívül kiemelten fontos része, hogyan éljük a mindennapjainkat, mennyire vagyunk aktívak, mennyit mozgunk, mennyire vagyunk egészségesek. Komoly adósságaink vannak ezen a téren, nézzük például a várható élettartamot, vagy az elhízottsági világranglistát. Van okunk a fejlődésre – hangsúlyozta Révész, aki ugyanakkor optimista a jövőt tekintve. – Az elmúlt időszakban Magyarország az Európai Uniós államok közül a leggyorsabban fejlődött az aktív életmód lehetőségeit tekintve. Több mint száz turistaház újult meg, körülbelül kétezer kilométer kerékpárutat építettünk. Ezen az úton szeretnénk tovább menni. Bízom benne, hogy az elkövetkező időszakban a kormány erre a célra biztosítja majd a szükséges forrásokat.”

Az államtitkár kiemelte, Győr az aktív turizmust tekintve nagyon fontos, központi helyen fekszik.

A városon keresztül halad az EuroVelo 6 kerékpár út, amely szépen épül. Fel kell tehát készülni a kerékpárosok fogadására. Bécsbe az EV 6-on keresztül 150 ezer kerékpáros turista érkezik minden évben. Megépült és átadtuk a tavalyi esztendőben a Pannonhalma–Győr bicikliutat, amely második helyezést ért el az év kerékpárútja választáson. Ez egyébként folytatódik tovább, és egészen Balatonfüredig el fog vezetni. Így a balatoni régió az EuroVelo 6-ossal Bécsig összeköttetésben lesz, egy gyönyörű kerékpáros kör megtételére is lehetőség kínálkozik majd. El fog készülni a Budapest–Balaton kerékpárút is. Emellett pumpapályák, biciklipályák épülnek. A megyék közül Győr-Moson-Sopron lesz az a hely, amelyikben a legsűrűbben találhatók bringaparkok.”

Hozzátette, a Szigetköz, illetve Győr a vízi turizmus miatt is nagyon izgalmas hely, s boldog, mert a régióban fontosnak tartják, hogy még élhetőbbé tegyék a várost.

„Így hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek aktívabban éljenek, egészségesek legyenek. Van olyan kimutatás, amely szerint ha valaki két és fél órát mozog egy héten, annak a várható élettartama 4,2 évvel növekszik. Ha a sok fejlesztés csak ezer embert hozzásegít ahhoz, hogy két és fél órát mozogjon egy héten, akkor 4200 életévet adott az önkormányzat az embereknek” – fogalmazott Révész.

Elmondta, megpróbálja rávenni a térségbeli szereplőket, higgyenek benne, hogy érdemes együttműködni és közösen gondolkozni.

„Különösen az aktív turizmus területére igaz mindez. Sopronnak, a Fertő-tó vidékének, a Szigetköznek, Mosonmagyaróvárnak, Győrnek, Pannonhalmának és a kisebb településeknek össze kell fogniuk. Abban az esetben, ha ez az együttműködés megvalósul, nem az történik, hogy ugyanazért a vendégekért versenyeznek, hanem sikerül egy sokkal nagyobb kört elérniük” – jelentette ki az államtitkár.

Révész Máriusz elmondta, nagyon kedveli Győr, több élménye is fűződik a városhoz.

Az egyik legérdekesebb sok-sok évvel ezelőtt történt, amikor vízitúráztunk a Rábán. A Duna-parton, az egyetem előtt vertük fel a sátrat a gyerekeimmel. Sikerült megbeszélni, hogy a strandot éjszaka kinyissák nekünk. Hatalmas élmény volt, hogy a vízitúrás gyerekekkel két órára a miénk volt a győri strand” – mesélte a politikus.

Kapcsolódó témák: #államtitkár | #turizmus |
Hirdetés