Hirdetés

Régi és kortárs fotók a Városházánál

Fotó: Marcali Gábor
Pécskai István
2022.08.18. 18:43

„Így látnak ők – régi és kortárs fotográfusok városképei” címmel nyílt kiállítás a győri Városháza előtti téren. A felvételeken Győr, illetve testvárvárosa, Dunaszerdahely ikonikus helyszínei szerepelnek.

Hirdetés

Két város, két korszak. A kiállításon bemutatják a trianoni határok által elválasztott Győr és Dunaszerdahely épített tájait – 100 év különbséggel. A győri városfotók a 20. század első felében készültek, míg a dunaszerdahelyi látképek kortárs alkotók művei. A fotográfiák így nem csupán a két várost idézik meg, hanem a városlátképek szemléletváltozását is tükrözkik.

,,Győr és Dunaszerdahely között régóta jó barátság van. Sok közös ügyben dolgozott együtt a két város, amelyet nagyon sok minden összeköt, s szimbiózisban éli életét. Mi, győriek gyakran látogatunk Dunaszerdahelyre, a dunaszerdahelyiek pedig gyakran megfordulnak Győrben. Ezt a kapcsolatot magasabb szintre szerettük volna emelni. Éppen ezért két évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy a barátságot, a meglévő együttműködést testvérvárosi kapcsolattá alakítjuk. A pandémia miatt várni kellett egy évet a szerződés aláírására. Azóta is sok minden történt, ami a két város közös életét erősítette. A kiállítás annak az eredménye, hogy szerettek volna ezt a barátságot a városi közösségi tereken is megmutatni – mondta Szeles Szabolcs, Győr alpolgármestere.

A kiállításon Dunaszerdahelyet Karaffa Attila, a felvidéki város alpolgármestere képviselte.

,,Nagy öröm számomra, hogy a testvérvárosi szerződésünk ilyen formát is öltött, mint ez a kiállítás. A Győr a mi nagy testvérünk. Minden győrit, aki még nem járt nálunk, arra invitálok, hogy jöjjön el Dunaszerdahelyre. Van egy gyönyörű termálfürdőnk, egy nagy stadionunk, amelyben a DAC az élvonalban szerepel. Vannak műemlékeink, egy hangulatos kisváros 25 ezer lakossal” – mondta Karaffa Attila.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #testvérváros |
Hirdetés