Hirdetés
Oktatás

REBE II – Fenntartható építészeti energetikus képzés a Hild-Technikumban

Győr+
2021.06.11. 12:09
Hirdetés

A Győri SZC Hild József Építőipari Technikum a REBE II. (ATHU26) osztrák-magyar INTERREG projektben 3 féléves, modul rendszerű képzést bonyolított le, osztrák és magyar fejlesztésű tananyaggal, a két ország, a négy résztvevő intézmény képzési helyszínein pilot jelleggel, reagálva a kor kihívásaira.

Hirdetés

A projekt kezdő szakaszában részletes felmérés készült a programterület 40 vállalkozásánál és 10 településénél, maga a képzéshez kapcsolódó tananyag, pedig a felmérésben kapott visszajelzések, igények alapján került kifejlesztésre.

A REBE II projekt középpontjában a közös határon átnyúló minősített energia technikus képzés kifejlesztése és közös, határon átnyúló végrehajtása áll. A fő célja, hogy növelje a szakképzett munkaerő kompetenciáját a határmenti területen, modern és fenntartható energetikai rendszerek tekintetében és a határokon átnyúló együttműködést elősegítő közös képzés megvalósítása révén.

Hirdetés

A képzés moduljai a projektpartnerekkel, a keszthelyi Georgikon Karral, az osztrák Energieplattformmal és a Studien- und Technologie Transfer Zentrum Weiz GmbH-val együttműködve alapos szakmai egyeztetés után kerültek kidolgozásra.

Az előkészítés, igényfelmérés után a 22 modul oktatása kiváló, a szakma mind elméleti, mind gyakorlati oldalát jól ismerő oktatókkal készült.

Mára a korszerű energiarendszerek alkalmazása az építőiparban olyan, a mindennapi gyakorlat részét képező feladat, amit a világszerte egyre nagyobb mértékben érvényesülő fenntarthatósági szemlélet és a különféle szabályozók, direktívák is még hangsúlyosabbá tesznek. Ezek az előírások az Európai Unió szabályozása szerint még szigorúbbak lesznek. Jelenleg kevés a munkaerő piacon az olyan építőipari szakember, aki a korszerű épületszerkezetek, korszerű építőanyagok minden fajtáját, technológiáját olyan mélységben ismeri, amellyel képes megbízható döntéseket hozni, illetve döntéseket alátámasztani, azokhoz megfelelő alternatívákat felvázolni. Erre az igényre válaszolva képez a fenntartható energiarendszer építészeti energetikus képzés olyan szakembereket, akik úgy ismereteikben, szakmai tudásukban és a nemzetközi képzési környezetnek köszönhetően széles látókörűen tudják ezeket a releváns kérdéseket megválaszolni. A környezetkímélő, fenntartható energiarendszerek a jövőben egyre fontosabbak lesznek az energiaellátásban és az építési folyamatban is.

A Hild Építőipari Technikum szervezésében 7 fő kapott Fenntartható építészeti energetikus tanúsítványt. Ezen kívül a projektben létrejött egy a témában a különböző innovációkat összegző adatbank is. Az első képzés 2020 decemberében zárult, a REBE projekt 2021-ben ér véget, a folytatás pedig a következő tanévben várható.

A projekt koordinálását a Hild iskolában: Józsa Tamás projektmenedzser, Papp Róbert szakmai vezető és Pongrácz Balázs oktatásszervező végezte. (X)

likeold
a fb oldalunkat