Hirdetés
Eszter könyve

Prózakötet győri újságírótól

Győr+
2020.01.02. 06:16

A közelmúltban jelent meg Illés Eszter prózakötete, a Virrasztás apámért. Nem hagyhatjuk említetlenül: a név mögött Győrben élő újságíró rejtőzik, akinek ez a harmincharmadik könyve. Joó Józsefet a miértről, a munkáról és további terveiről kérdeztük.

Hirdetés

“Tavaly ősszel kezdtem el egy asszony, a magyar–orosz szakos pedagógus családtörténetét, de az írás, a külső és belső forma értése, megérzése nehezen ment – kezdte Joó József.

– Aztán – hajlandóságom volt erre – nevet cseréltem, egyes szám első személyre váltottam. A megoldást ez hozta. Másként figyeltem lépésekre, színekre, a mind közelebb jövő ismerős hangokra, Eszter nyugtalan életének évszakaira, csöndes bánatára, az izmaiban matató öregségre. Vele több mindent láttam, különös világot, vidéki ősöket, és sokszor csodálkoztam, hogy miket választ szét emlékezetében, milyen titkos mélyeket kavar fel, emberi kapcsolatokat, mennyi mindent elbeszél arról, ami az aggodalommal terhes életet mérgezi. Megnyugodtam ama gondolatban, hogy a nő velem van, megment, de most már menthetetlen. November gerendái rádőltek, ahogy apjára, anyjára, apai nagyszüleire, ahogy Mimamára, Amálra, testvérére, Mózesre.

Hirdetés

A tizennégy fejezet helyszíneket, eseményeket, szereplőket fog össze, az idő, a beszéd, az emlékező szöveg jelenlétét közelítheti, tájakat járhat meg az olvasó, mondhatja végül: csak por és hamu vár ránk…

“Összeállt két verseskönyvem – mondta a szerző. A Hombáristen és a Bölcsőben fűszál megjelenése 2020-ban várható. Januárban tollat fogok, hogy az olimpiára megrajzoljam karikatúra-kötetemet. Címe végleges: Tokyjoó – zárta Joó József.

likeold
a fb oldalunkat