Hirdetés

Programok sora a Bezerédj-kastélyban

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2019.10.06. 12:51

Modernizálják a Bezerédj-kastélyt, amely 1988-tól a közművelődést szolgálja. Évszázados falai között többek mellett könyvtár, szakkörök és klubok működnek, valamint számos közösségi rendezvényt, előadást tartanak a ménfőcsanaki épületben, ahol helyet kap a Galgóczi Erzsébet Emlékszoba is.

Hirdetés

Esterházy Miklós nádor 1626-ban második feleségének, Bedegi Nyáry Krisztinának testvéreitől vásárolta meg Ménfőt. Azonnal zálogba adta a pápai kapitányának, gróf Csáky Lászlónak, ő pedig továbbadta a győri jezsuitáknak. Időközben a tata–gesztesi uradalomhoz csatolták a ménfői pusztát.

A kastély építése idején az uradalom tulajdonosa gróf Esterházy Ferenc volt. Birtokain 1770 és 1774 között nagy építkezések folytak, így Ménfőn is. Feltehetően a ménfői puszta igazgatására kialakított uradalmi épületekkel együtt épült a kastély is copf stílusban. Mai formáját a XIX. század elején nyerte el a klasszicista feljáró megépítésével. I. Bezerédj Ignác, az Esterházy család jószágkormányzója 1812-ben három nemzedékre ingyen használatra kapta a ménfői pusztát, amit utóda, Bezerédj István 1888-ban megvásárolt. A kastély a nevét az utolsó birtokosától kapta.

Hirdetés

Pápai Enikő építészmérnök, a felújítást kivitelező Artenim Kft. ügyvezetője elmondta, építészetileg helyesebb kúriának nevezni, a kastély elnevezést a ménfői nép adományozta az épületnek, amit minden háború alatt kifosztottak. Sorsa 1945 után viszontagságos volt. Legtovább a Rába-gyár használta munkásszállásnak. 1955-ben, amikor az utolsó tulajdonos Bezerédj unoka, Denk Gusztávné kitelepült Ausztriába, lemondott az állam javára a kastélyról. Az épület felújítása után 1988-tól a közművelődést szolgálja. Helyet kapott itt a könyvtár, valamint a Galgóczi Erzsébet Emlékszoba és a Sulyok Vince Emlékhely is.

A kastélyban működő Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára öt évvel ezelőtt újult meg. Azóta az állomány is frissült, mintegy 16 ezer kötetből válogathatnak az olvasók – tudtuk meg Sulyok Attiláné Erika könyvtárostól, aki azt is elmondta, a kötetetek kölcsönzésén túl számos programmal is várják az érdeklődőket.

A fiókkönyvtár két nagy mesével kapcsolatos rendezvényének egyike zajlott ottjártunkkor, a Magyar Népmese Hetét tartják éppen Benedek Elek születésnapjához kapcsolódóan, amely egy meseillusztrációs rajzpályázat eredményének kihirdetésével kezdődött, majd mesemondó versennyel és könyvbemutatóval folytatódott. A programot megelőzte a TUDORjáték Műhely és Galéria megnyitása, ami állandó játéklehetőséget kínál minden korosztálynak. „Valóban közösségi térként működünk, tartunk óvodás csoportoknak papírszínházas mesélést, iskolásoknak könyvtárhasználati órákat, vetélkedőket, előadásokat – köztük a népszerű Életmesék sorozatot –, felnőtteknek pedig szintén előadásokat, felolvasóesteket rendezünk többek között” – sorolta Sulyok Attiláné Erika.

A Bezerédj-kastély felújítása idén tavasszal kezdődött, ami kapcsán Szabó Jenő, Ménfőcsanak egyik önkormányzati képviselője hangsúlyozta, ilyen széles körű renoválás nem történt még az épületen, illetve épületen belül.

„Képviselői munkám alatt ez az egyik legjelentősebb beruházás, örülök, hogy megújulhat a város egyik meghatározó közösségi helye. A felújítás során szakaszosan nyeri vissza funkcióit a kastély, a jövő év végi átadásig is igyekszünk a zavartalan működést biztosítani” – hangsúlyozta a képviselő és felidézte, a közelmúltban egy rendezvénysátort és egy mobil színpadot is beszereztek, hogy az udvaron tartott rendezvényeket még színvonalasabban tudják megszervezni. Hozzátette, néhány évvel ezelőtt a kastély parkjában futópályát is kialakítottak, illetve új játék- és fitneszeszközöket helyeztek ki.


A kastély felújításának első ütemében elkészült a tető javítása, a lábazati és a pincefalak só- és nedvességmentesítése, valamint átépítették a lépcsőt a park felőli oldalon. Jelenleg két új pincelejárót építenek a szakemberek és dolgoznak a csapadékvíz-elvezetésen. Pápai Enikő tájékoztatása szerint a harmadik ütemben kicserélik a főépület és mellékszárny homlokzati
nyílászáróit, szigetelik a felső födémet és korszerűsítik a fűtést is. A negyedik ütem célja a közösségi terek magasabb befogadóképességének kialakítása, valamint a homlokzat-felújítás.

Nagyné Szabó Renáta, a kastélyban működő Ménfőcsanaki Művelődési Ház igazgatóhelyettese elmondta, a rendszeres foglalkozásokon és a különböző rendezvényeken továbbra is várják a kikapcsolódni vágyókat. Ilyen állandó program például a Modellező szakkör, a Baba-mama klub, a Baba-zene-szó foglalkozás, a Kreatív műhely, a Nyugdíjasklub, a Jaurinum történelmi klub, az Aranylók táncklub, a Ménfőcsanaki gyaloglóklub, a Nia tánc, a Mozgáskultúra és a női tornaklub, s az érdeklődők részt vehetnek zeneoktatáson, etka-jógán, szenior-örömtáncon és senior gerinctornán is. Szintén a kastélyban működik a népszerű Bezerédj-kórus és a Kertbarát kör is.

(X)

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat