Hirdetés

Próbálgatják a terepet a győri hegymászók

Fotó: Hópárduc Expedíció-Sorozat Facebook
Győr+
2021.07.24. 20:06

Ahogy arról folyamatosan hírt adunk, tart a két győri hegymászó, Kovács Albert és Vitéz Péter expedíciója, amelynek a célja hogy meghódítsák a félelmetes Pobeda-csúcsot,.

Hirdetés

Az alaptáborba tegnap vitte fel őket a helikopter. Hólepel és hideg várta a srácokat, akik gyorsan fel is állították a sátrakat, így hamar berendezkedtek a saját magyar táborukba.

Most az akklimatizációs folyamat zajlik, hiszen muszáj, hogy a sportemberek szervezete megszokja a 4000 méteres magasságot. Persze nem töltik tétlenül ezt az időszakot, ismerkednek az időjárással, a levegővel, a környékkel, a lehetséges útvonalakkal.

Hirdetés

Nagy sétákat, kisebb túrákat tesznek a környéken, s persze gyönyörködnek a hóval vastagon borított tájban, a környező sziklákban, s mindabban, amit a Kirgizisztán természeti kincsei a szemük elé tárnak. Kirgizitzstán egyébként 1990 óta független, korábban a Szovjetunió egyik tagállama volt.

Az országot Ázsia Svájcának is nevezik gyönyörű hegyvidékei miatt. Teljes területe hegyvidék. Északon a Kirgiz-hegység, középen és keleten a Tien-san, délen a Turkesztáni-hegység, illetve az Alaj-hegység vonulatai foglalják el az ország területét. Az ország legmagasabb pontja a Győzelem-csúcs, 7439 méter. Ez utóbbit készülnek megmászni a győri hegymászók, s ha sikerül nekik, akkor 30 év után áll majd ismét magyar sportember a Pobeda-csúcson.

A hegyvidéki ország gazdasági életét a mezőgazdaság (gyapot termesztés, nomád pásztorkodás) határozza meg. Jelentéktelen ipara is van (arany-, higany-, illetve urán-ércet bányásznak). A kivitel fő mezőgazdasági terméke a gyapot, a gyapjú és a hús. A kibányászott ércek szinte teljes része exportra kerül. Az import energia-hordozókból, gépipari termékekből és élelmiszerekből áll. Sajnos az elmúlt évtizedekben megnőtt az illegális kábítószer-termelés is – írja a Wikipédia.

likeold
a fb oldalunkat