Jó emberek kerestettek

Pongrácz Attila Kopp-Skrabski-díjas

Fotó: Pongrácz Attila
J. Kovács Andrea
2021.11.05. 15:30

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom ötödik éve ítéli oda a Kopp-Skrabski-díjat, amellyel azokat a személyeket jutalmazza, akik az egészséges társadalom, támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemlélet népszerűsítéséért dolgoznak.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom ötödik éve ítéli oda a Kopp-Skrabski-díjat, amellyel azokat a személyeket jutalmazza, akik az egészséges társadalom, támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemlélet népszerűsítéséért dolgoznak.

Azokat díjazzák, akik mások boldogulásáért, testi-lelki egészségéért dolgoznak az élet bármely területén. Vagyis hétköznapi hősöket, láthatatlan jóakarókat, önzetlen segítőket keresett és talált a zsűri.

A zsűri döntése alapján 2021-ben a Kopp-Skrabski-díjat egyéni kategóriában Pál Ferenc katolikus pap és mentálhigiénés szakember kapta. A házaspároknak járó díjat Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter színészek kapták.

A közönségszavazatok alapján 2021-ben a Kopp-Skrabski-díj közönségdíját egyéni kategóriában Sipos József kárpátaljai református lelkész, míg a házaspároknak járó közönségdíjat Kiss Verus és Csáki Gergő, a Császárvonal alapítói nyerték el.

Idén első alkalommal hirdettek pályázatot a tudományos Kopp-Skrabski-díjra. Ebben a kategóriában a 35 éven felüliek közül két nyertes megosztva vehette át az elimerést: Dr. Túry Ferenc pszichiáter, pszichológus és Dr. Pongrácz Attila, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánja; míg a 35 év alatti jelöltek közül dr. Sváb-Repponi Felícia jogász. A tudományos Kopp-Skrabski-díj közönségdíjasa a 35 év feletti jelöltek közül Dr. Balogh Lívia pszichiáter, a 35 év alatti jelöltek közül Mesterházy Helga egyetemi oktató.

Dr. Pongrácz Attila, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánja történelemtudományból doktorált. Elmondható, hogy életének középpontjában a család áll. Nemcsak tudományos kutatásaiban, nemzetközi konferencia előadásaiban, hanem közösségi szerepvállalásában és magánéletében is elhivatott családpárti. Feleségével hat gyermeket nevelnek.

„Nagy öröm számomra, hogy a tudományos kutatói és oktatói munka mellett elismerték azt a közösségi munkát is, amit a karmelita közösségben és egyházmegyei családreferenseként végzek, illetve végzünk. Egyben feladatot jelent a következő időszakra, méltón tovább dolgozni és újabb területeket felfedezni. Elsősorban arra gondolok, hogy a családi életre neveléssel az iskoláknak is foglalkozniuk kellene. Az oktatási intézmények felkészítik ugyan a diákokat a választott szakmára, de arra nem, hogy családban hogyan éljenek. Pedig nagyon fontos, hogy ne csak jó szakemberek, hanem jó férjek, feleségek és szülők legyenek” – válaszolta megkeresésünkre Pongrácz Attila.

Kapcsolódó témák: #családbarát | #díj | #hős | #jóakaró |